Kiválasztott jogcím: Tejtermék állami intervenció

Megjelenés: 2017.01.12. 17:19 Utolsó módosítás: 2019.03.14. 15:12

Tejtermékek állami intervenciós intézkedése

Tejtermékek állami intervenciós intézkedése

 

Az Európai Unió (EU) a tejtermékek piacról történő kivonását - szükség esetén - piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja. A piaci intervenciós intézkedés kétféle lehet, az egyik az állami intervenció intézkedés, a másik pedig a magántárolási támogatás intézkedés.

 

Az állami intervenció intézkedés keretében, a Magyar Államkincstár (Kincstár) felvásárolja az állami intervencióra jogosult termékeket és kitárolásukig tárolja azokat. A felvásárlás történhet rögzített áron, vagy amennyiben az EU Bizottság végrehajtási rendeletében lehetővé teszi, pályázati eljárás keretében.

 

Állami intervenció a tejtermékek esetében meghatározott minőségű vaj és sovány tejpor tekintetében alkalmazható.

 

A vaj és soványtejpor állami intervenciós felvásárlási időszaka:

 

minden évben március 1-jétől szeptember 30-áig tart.

 

A felvásárlási időszakot az EU Bizottsága - indokolt esetben - módosíthatja.

 

A Kincstár a fenti termékek rögzített áras felvásárlását akkor kezdheti meg, amennyiben a piaci ár eléri:

  • vaj esetében a 246,39 EUR/100 kg-ot,
  • sovány tejpor esetén pedig a 169,80 EUR/100 kg-ot.

 

A rögzített áras felvásárlás éves időszakára vonatkozó mennyiségi korlátozások:

  • vaj esetében 50 ezer tonna,
  • soványtejpor esetében 109 ezer tonna.

Fentiektől eltérve, a 98/2019/EU bizottsági végrehajtási rendelet 2019. évre vonatkozóan a sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlására vonatkozó mennyiségi korlátozást 0 tonnában állapította meg, így 2019-ben nincs lehetőség sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlására, ugyanakkor a Bizottság a sovány tejpor felvásárlására pályázati eljárást nyitott meg 2019. március 1-je és 2019. szeptember 30-a között.

 

A raktározásra felajánlott termékek minőségi követelményeit a 1238/2016/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, valamint az 1240/2016/EU végrehajtási bizottsági rendelet, illetve ezen rendeletek módosításai tartalmazzák.

Az intervenciós raktárakban tárolt termékek értékesítését a Kincstár csak az EU Bizottság végrehajtási rendeletének közzétételét követően kezdheti meg.

 

Általános információk

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.