Jogcím

Kiválasztott jogcím: Gabona felvásárlás

Gabona Intervenciós Felvásárlás

Utolsó módosítás: 2017.05.09 12:38

Az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának hatálya alá tartozó gabonaintervenció célja a gabonapiac stabilizálása és a gabonaszektor mezőgazdasági termelőinek megfelelő életszínvonal biztosítása, amelynek kereteit az 1308/2013/EU rendelet határozza meg.

 

A gabonaintervenció első lépése a felvásárlás, amelynek során a Magyar Államkincstár megvásárolja a vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően felajánlott gabonaféléket. A felvásárlás részletes szabályait a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló rendelet és a 2016/1240/EU végrehajtási rendelet szabályozza.

 

A rögzített áras felvásárlást csak búza esetén lehet végrehajtani, amelynek maximalizált mértéke európai szinten 3 millió tonna. A felvásárlási ár 101,31 €/t. Felajánlható minimális mennyiség 160 tonna, az előzetesen letétbe helyezendő biztosíték mértéke 20 €/t.

 

A pályázatos felvásárlásra csak abban az esetben van lehetőség, amennyiben az EU Bizottsága megnyitja az erre vonatkozó tendert. Ezen felvásárlási mód esetén a felajánlók adnak ajánlatot a felvásárlási árra, amelyek közül az EU Bizottsága az adott ciklusban csak a legolcsóbb ajánlatokat vásárolja meg. Ez a felvásárlási mód megnyitható kukorica, árpa és búza esetében is.

 

Az intervenciós felvásárlással összefüggő speciális nemzeti szabályozást a 140/2009. (X. 29.) FVM rendelet tartalmazza, amely többek között a felajánlókat általánosan terhelő költségeket, illetve a felajánlás elutasítása és visszavonása esetén alkalmazandó költségtérítések mértékét is tartalmazza.

 

Általános információk

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.

Kapcsolódó jogcímek