Jogcím

Kiválasztott jogcím: Járványvédelmi rendszerek fejlesztése

Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése

Utolsó módosítás: 2021.09.01 10:23

Magyarország Kormányának felhívása a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére baromfi- és a sertéstartó telepeken járványvédelmi rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódóan.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását, a környezetvédelemi szempontok fokozottabb figyelembe vételét, illetve az agrárvállalkozások jövedelembiztonságának növelését. A cél elérését a Kormány az állattartást folytató mezőgazdasági termelők együttműködésével tervezi megvalósítani.

A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázata számos technológia alkalmazásával csökkenthető, ezek beszerzésének, és kiépítésének elősegítése a felhívás alapvető célja. A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés és baromfi ágazat számára kínál támogatási lehetőséget.

A beruházások, fejlesztések támogatására nem csak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként, amelyek révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra észszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos elérhető technológia alkalmazásával csökkenthető.

Jelen konstrukció keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek.

A felhívás

1. célterületének („Baromfitartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) keretében igénybe vehető keretösszeg 3 milliárd Ft,

2. célterületének („Sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) keretében igénybe vehető keretösszeg 3 milliárd Ft.

A meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a fenti célterületi megosztás szerint 6 Mrd Ft.

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2020. április 27. naptól 2021. július 27. napjáig van lehetőség.

A megjelent pályázatról részletesen a Széchenyi 2020 honlapján közzétett felhívás alapján tájékozódhatnak.

Kapcsolódó jogcímek