Kiválasztott jogcím: Tejtermék magántárolási támogatás

Megjelenés: 2018.03.27. 14:13 Utolsó módosítás: 2020.05.07. 13:04

Tejtermékek magántárolási támogatása

Az Európai Unió (EU) a tejtermékek piacról történő kivonását – szükség esetén – piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja. A piaci intervenciós intézkedés kétféle lehet, az egyik az állami intervenció intézkedés, a másik pedig a magántárolási támogatás intézkedés.

 

A magántárolási támogatás bevezetésére a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása céljából lehet szükség. Az EU Bizottság minden esetben végrehajtási rendeletben nyitja meg az intézkedést, amelyben meghatározza a betárolási időszak kezdetét rögzített áras, vagy pályázati eljárás keretében. Minden esetben az EU Bizottsági végrehajtási rendelet szabályozza a betárolható termék-kategóriákat, a raktározási időszak hosszát, valamint a minimálisan betárolható mennyiséget.

 

Az EU Bizottsága a COVID-19 világjárvány kezelése érdekében rögzített áras magántárolási intézkedés bevezetése mellett döntött.

 

2020. május 7. és 2020. június 30 között, az alábbi termékek magántárolási támogatása iránt nyújtható be támogatási kérelem:

 

  • közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyert tejszínből előállított vaj;
  • egyes sajtok;
  • tehéntejből előállított sovány tejpor.

 

A vaj magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét a vajra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020. április 30-ai 2020/597/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

Az egyes sajtok magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét, az egyes sajtok magántárolására vonatkozó ideiglenes rendkívüli támogatási program megnyitásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020. április 30-ai 2020/591/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

A sovány tejpor magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét, a sovány tejporra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020. április 30-ai 2020/598/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

A magántárolási támogatásban részesülő termékeknek alkalmasnak kell lenniük a hosszú távú tárolásra, valamint épnek, megfelelőnek, és kereskedelmi minőségűnek kell lenniük. A minőségi követelményeket a 1238/2016/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet határozza meg.

 

Általános információk

 

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.