Jogcím

Kiválasztott jogcím: Hús magántárolási támogatás

Hústermékek magántárolási támogatása

Utolsó módosítás: 2022.03.24 12:07

Az Európai Unió (EU) a hústermékek piacról történő kivonását – szükség esetén – piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja. A piaci intervenciós intézkedés kétféle lehet, az egyik az állami intervenció intézkedés, a másik pedig a magántárolási támogatás intézkedés.

 

A magántárolási támogatás bevezetésére a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása céljából lehet szükség. Az EU Bizottság minden esetben végrehajtási rendeletben nyitja meg az intézkedést, amelyben meghatározza a betárolási időszak kezdetét rögzített áras, vagy pályázati eljárás keretében. Minden esetben az EU Bizottsági végrehajtási rendelet szabályozza a betárolható termék-kategóriákat, a raktározási időszak hosszát, valamint a minimálisan betárolható mennyiséget.

 

Az EU Bizottsága a sertéshúságazat hónapok óta tartó nehézségeinek kezelése érdekében rögzített áras magántárolási intézkedés bevezetése mellett döntött.

 

2022. március 25. és 2022. április 29. napja között van lehetőség az intézkedésben való részvételhez szükséges támogatási kérelem benyújtására.

 

A sertéshús magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét és a támogatás igénybevételhez szükséges letéti díj mértékét, a sertéshúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2022. március 23-ai, 2022/470/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

A magántárolási támogatásban részesülő termékeknek alkalmasnak kell lenniük a hosszú távú tárolásra, valamint épnek, megfelelőnek, és kereskedelmi minőségűnek kell lenniük. A minőségi követelményeket a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet határozza meg.

 

Általános információk

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.

Kapcsolódó jogcímek