Kiválasztott jogcím: Hús magántárolási támogatás

Megjelenés: 2018.03.27. 14:19 Utolsó módosítás: 2020.05.07. 10:07

Hústermékek magántárolási támogatása

Az Európai Unió (EU) a hústermékek piacról történő kivonását – szükség esetén – piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja. A piaci intervenciós intézkedés kétféle lehet, az egyik az állami intervenció intézkedés, a másik pedig a magántárolási támogatás intézkedés.

 

A magántárolási támogatás bevezetésére a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása céljából lehet szükség. Az EU Bizottság minden esetben végrehajtási rendeletben nyitja meg az intézkedést, amelyben meghatározza a betárolási időszak kezdetét rögzített áras, vagy pályázati eljárás keretében. Minden esetben az EU Bizottsági végrehajtási rendelet szabályozza a betárolható termék-kategóriákat, a raktározási időszak hosszát, valamint a minimálisan betárolható mennyiséget.

 

Az EU Bizottsága a COVID-19 világjárvány kezelése érdekében rögzített áras magántárolási intézkedés bevezetése mellett döntött.

 

2020. május 7. napjától az alábbi termékek magántárolása esetén vehető igénybe támogatás:

 

  • tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsa.
  • legalább nyolc hónapos szarvasmarhafélék friss és hűtött húsa.

 

A tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsának magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét és a támogatás igénybevételhez szükséges letéti díj mértékét, a juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020. április 30-ai, 2020/595/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

A legalább nyolc hónapos szarvasmarhafélék friss és hűtött húsának magántárolása esetén igénybe vehető támogatás összegét és a támogatás igénybevételhez szükséges letéti díj mértékét a legalább nyolc hónapos szarvasmarhafélék friss és hűtött húsára vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020. április 30-ai, 2020/596/EU bizottsági végrehajtási rendelet állapítja meg.

 

A magántárolási támogatásban részesülő termékeknek alkalmasnak kell lenniük a hosszú távú tárolásra, valamint épnek, megfelelőnek, és kereskedelmi minőségűnek kell lenniük. A minőségi követelményeket a 1238/2016/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet határozza meg.

 

Általános információk

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.