Jogcím

Kiválasztott jogcím: A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása

Utolsó módosítás: 2021.04.15 11:37

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásának célja a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) zárlati státuszú kórokozója (amerikai szőlőkabóca) elleni növényvédőszeres védekezés.

  • A támogatás összege maximum 12 000 forint hektáronként, azzal, hogy a nem körülhatárolt területen található borszőlő, csemegeszőlő és kísérleti szőlőültetvény, valamint a NÉBIH által standard kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító alapanyag esetén kérelmenként maximum 240 000 forint.
  • A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a.
  • Támogatás jogosultja a szőlőtermelő és a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés.
  • Támogatható tevékenységek a növényegészségügyi megelőzés, valamint a körülhatárolt területen található szőlőültetvényen növényegészségügyi felszámolás.
  • A növényegészségügyi megelőzés nem körülhatárolt területen a fitoplazma fertőzés szőlőültetvényen történő kialakulásának megelőzésével összefüggésben a szőlőültetvényen elvégzett, a fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekező tevékenység.
  • A növényegészségügyi felszámolás körülhatárolt területen a szőlőültetvényen kialakult fitoplazma fertőzés felszámolásával összefüggésben a szőlőültetvényen elvégzett, a növényvédelmi hatóság által elrendelt kötelező, a fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekező tevékenység.

Kapcsolódó jogcímek