Vissza

Elkezdődött az agrártámogatások előlegfizetése, már az első héten százmilliárd forint feletti összeget utalt az Államkincstár

Megjelenés: 2021.10.21. 13:00 Utolsó módosítás: 2021.10.21. 13:00

Elkezdődött az agrártámogatások előlegfizetése, már az első héten százmilliárd forint feletti összeget utalt az Államkincstár

2021. október 18-án az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően elindultak a 2021. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos mezőgazdasági kifizetések.

A Magyar Államkincstár az előlegfizetés első hetében eddig kifizetett közel 75 milliárd forint egységes területalapú támogatást, közel 15 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatást, 25 milliárd forint zöldítés támogatást, 763 millió forint termeléshez kötött hízottbikatartás támogatást, továbbá több mint 2 milliárd forint kistermelői támogatást.

A november 30-ig tartó időszakban a fentiekben felsorolt jogcímek mellett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés (VP AKG), az ökológiai gazdálkodási támogatás (VP ÖKO), valamint a fiatal gazdálkodók területalapú támogatása, az anyajuhtartás és a gyümölcstermesztési támogatások keretében várható előlegkifizetés.

Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer, továbbá a mobilGAZDA alkalmazás segítségével is nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A kifizetések további ütemének gyorsításához az Államkincstár kéri a kérelmezők együttműködését abban, hogy a lehető leggyorsabb reagáljanak az adategyeztetésre felszólító végzésre, a helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre. Ha Amennyiben az érintett gazdálkodók egyetértenek a helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv tartalmával, akkor úgy gyorsíthatják az ügyintézés menetét, hogy  írásban lemondanak a jegyzőkönyv észrevételezéséről az erre rendszeresített elektronikus formanyomtatványon. Szintén segítheti az előlegfizetés menetét, ha a termelők a Magyar Államkincstár kérésére minél hamarabb igazolják a földhasználati jogosultságukat a kérelmezett területek vonatkozásában, illetve a helyszíni szemle lebonyolításán személyesen megjelennek.