Hírek Hírek

Vissza a teljes oldalra
Megjelenés: 2021.09.08. 15:52 Utolsó módosítás: 2021.09.08. 15:52

Már csak néhány nap áll rendelkezésre a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére!

A Magyar Államkincstár felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy 2021. szeptember 15. napjáig beérkezőleg van lehetőség a 2021. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A 2021. szeptember 16-án, csütörtökön indított, illetve beérkező átutalások már határidőn túli teljesítésnek minősülnek!

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele annak, hogy a termelő jogosultságot szerezzen a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár július 31-éig határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag az alábbi, 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető, továbbá az, hogy a befizetés csak átutalással teljesíthető.

A befizető felelőssége, hogy a határidőre és a fenti számlaszámra történő átutalásról az utalás időszükségletét is figyelembe véve intézkedjen. A közlemény rovatban tüntesse fel a kárenyhítési kockázatközösségben tag ügyfél-azonosító számát, az adóazonosító jelét, illetve adószámát! A beérkező összeg beazonosítása, csak ez alapján lehetséges.

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére. 

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Kincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu