Hírek Hírek

Megjelenés: 2016.03.21. 13:48 Utolsó módosítás: 2016.03.21. 13:48

Hatmilliárd forint kárenyhítést fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Az MVH elnökét az M1 Aktuális stúdiójában kérdezték

Mintegy 6 milliárd forintot fizet ki a kárenyhítési alapból a gazdáknak a tavalyi károk után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő napokban – mondta Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az MVH elnöke közölte, az idei károk bejelentése folyamatos, szükség esetén ezt a gazdálkodók tegyék meg minél előbb. Azonban csak azok jogosultak juttatásra a kárenyhítési alapból, akik ősszel a hozzájárulást megfizették – tette hozzá.

A tejtámogatással kapcsolatban Gyuricza Csaba elmondta, prioritásként kezelik a tejtermelő gazdáknak járó támogatási kifizetéseket. Ezt a tavaly ősszel induló előlegfizetési időszakban is megtették, illetve az év első hónapjaiban elsők között a tejtermelőknek juttatták el az őket megillető támogatásokat – hangsúlyozta az MVH elnöke.

Hozzátette, a következő napokban a válságkezelés részeként további, mintegy 6 milliárd forintot juttatnak el a tejtermelőknek, akik a kormány döntése alapján újabb 11,4 milliárd forint támogatást kaphatnak, ezt a következő hetekben meg fogják kapni.

Az MVH elnöke felhívta a figyelmet a hazai tej és tejtermékek fogyasztására ösztönző kampányra. Fontos annak tudatosítása, hogy egyénenként is sokat lehet tenni a hazai tejtermelők helyzetének javításáért – fogalmazott.

Gyuricza Csaba elmondta azt is, hogy zöldítési támogatást a gazdák 80 százaléka már kapott. Az MVH tervei szerint a hónap végéig minden jogosultnak eljuttatják a támogatást.

Néhány ezer olyan gazda lehet, akik különböző okok miatt nem kapják meg a támogatást, ezeket egyedi ügyekként kezelik és azon dolgoznak, hogy a kifizetési időszak, azaz június végéig eljuttassák nekik is a pénzt – hangsúlyozta.

(MTI)

 

A stúdióbeszélgetés az alábbi linken, a videó 24. percétől tekinthető meg.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2016-03-18-i-adas/