Megjelenés: 2019.03.26. 13:16 Utolsó módosítás: 2019.03.26. 13:16

Megkezdődött a 2018. évi kárenyhítő juttatások kifizetése!

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében a 13. hét elején megkezdte a kárenyhítő juttatások folyósítását. Néhány napon belül valamennyi olyan gazdálkodó bankszámlájára megérkezik a kárenyhítő juttatás, aki megalapozott kérelmet nyújtott be.

A Kincstár által elkészített kifizetési terv jóváhagyását követően az Agrárminisztérium soron kívül intézkedett a szükséges forrás rendelkezésre bocsátásáról, ezáltal a kárenyhítő juttatások kifizetésére a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidőben, március 31-éig sor kerül.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság, továbbá a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során a Kincstár a 2017. november 1. napjától 2018. október 31. napjáig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, és a termőterület fekvése szerinti Kormányhivatalok által igazolt káreseményeket vette alapul, figyelembe véve a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének teljesítését, továbbá a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltételét jelentő piaci biztosítás meglétét.

A rendelkezésre álló keret nagysága idén is lehetővé tette, hogy a fentiek alapján meghatározott jogos igényeket a Kincstár visszaosztás nélkül teljesíteni tudja. Idén összesen 4 078 gazdálkodó számára 7,6 milliárd forintot meghaladó összeg kerül kifizetésre.

A mezőgazdasági kockázatkezelő rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Kincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu).