Hírek Hírek

Vissza a teljes oldalra
Megjelenés: 2021.04.12. 08:18 Utolsó módosítás: 2021.04.12. 08:18

Megújult a MePAR nyilvános weboldala

A Magyar Államkincstár az arculatához illeszkedő, mobileszközökről is jól használható, új térinformatikai eszközt fejlesztett.

A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) egyik nyilvánosan elérhető platformja, a sokak által ismert MePAR Böngésző weboldal 2021 elején átfogó átalakításon ment keresztül, melynek során funkcionalitásában is bővült, valamint új felhasználói felületet kapott.

2021. április 12-től a korábban működő nyilvános MePAR Böngésző weboldalhoz képest a felhasználók egy modernebb, a kor kihívásainak megfelelő grafikai elemekkel bővített felületet látnak maguk előtt belépéskor. A megjelenés kialakítása során a nyers funkcionalitás kiszolgálásán túl a Kincstár részéről szempont volt a felhasználói élmény javítása is. A könnyebben navigálható, átláthatóbb kereső funkció segítségével a felhasználó gyorsabban megtalálja az érintett területet, hamarabb választ talál a felmerülő kérdéseire.

Az okostelefonok elterjedésére tekintettel minden weboldal fejlesztésénél szem előtt kell tartani, hogy a honlapokat a felhasználók már nem csak számítógépen, illetve laptopon, hanem egyre gyakrabban mobileszközön (okostelefonon vagy tableten) keresztül látogatják. Az új weblap kialakítása során a Magyar Államkincstár (Kincstár) a mobilbarát felhasználást is szem előtt tartotta, így az új weblap mobileszközön is áttekinthetően használható.

A térkép fedvények kezelése kézenfekvő és kiegészült az évente eltérő, a Kincstárnál rendelkezésre álló légifelvételek megválasztásának lehetőségével. A hossz-, terület-, és sugár- mérések megújult formában érhetőek el, szintén világos kezelhetőséggel. Az új böngésző segítségével egyszerűen meghatározhatóak koordináták WGS, valamint EOV formátumban is.

Egy szintén nagyon hasznos új funkció az aktuális térkép nézet nyomtatása. Ezzel az eszközzel a felhasználók lehetőséget kapnak hagyományos ”képernyőfotó” eszközök használata helyett egy professzionális megjelenésű térkép kinyerésére.

A megújult MePAR Portál segítségével a gazdálkodók eredményesebben követhetik a MePAR adatok változásait, érhetnek el a parcelláikhoz kapcsolódó MePAR fedvényekről információt, és így hatékonyabban vehetnek részt akár parcelláikkal kapcsolatos ügyintézésben is.

A megújult MePAR Portál megtalálható a Kincstár MV honlapján az Alkalmazások között vagy a https://mepar.mvh.allamkincstar.gov.hu linken.