Hírek Hírek

Vissza a teljes oldalra
Megjelenés: 2018.03.21. 10:56 Utolsó módosítás: 2018.03.21. 10:56

Megkezdődik a 2017. évi kárenyhítő juttatások kifizetése!

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében a 12. héten megkezdi a kárenyhítő juttatások folyósítását. Néhány napon belül a megalapozott kérelmet benyújtott valamennyi gazdálkodó bankszámlájára megérkezik a kárenyhítő juttatás.

A Kincstár által elkészített kifizetési terv jóváhagyását követően a Földművelésügyi Minisztérium intézkedett a szükséges forrás rendelkezésre-bocsátásáról, ezáltal a kárenyhítő juttatások kifizetésére a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidőben, március 31-éig sor kerül.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság, továbbá a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során a Kincstár a 2016. november 1. napjától 2017. október 31. napjáig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, és a termőterület fekvése szerinti Kormányhivatalok által igazolt káreseményeket vette alapul, figyelembe véve a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének teljesítését, továbbá a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltételét jelentő piaci biztosítás meglétét.

A rendelkezésre álló keret nagysága idén is lehetővé tette, hogy a fentiek alapján meghatározott jogos igényeket a Kincstár visszaosztás nélkül teljesítse. Március 22-én összesen 7,14 milliárd forint összegű kárenyhítő juttatás kifizetését kezdi meg a Kincstár az érintett 4 268 gazdálkodó részére.

A mezőgazdasági kockázatkezelő rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetőek a Kincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu).