Hírek Hírek

Vissza a teljes oldalra
Megjelenés: 2020.06.05. 10:47 Utolsó módosítás: 2020.06.05. 10:47

2020. évi egységes kérelem előzetes ellenőrzés

A 2020. évi egységes kérelem kapcsán a Magyar Államkincstár megkezdte az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldését. A pontos és hiánytalan kérelmek benyújtását támogató folyamat az idei évben újabb fontos területtel bővült.

A Magyar Államkincstár (Kincstár) elkötelezett az egységes kérelmek minőségét javító fejlesztések iránt, ezért – a gazdálkodók érdekében – 2020-ban is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talál. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy az ügyfelek elkerüljék a levonásokat és a szankciókat és így magasabb támogatási összeghez jussanak. A Kincstár május 15-e óta már több körben is informálta az érintett gazdálkodókat a kérelmeikben található aktuális hibákról.

A jelenlegi ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 28.500 ügyfél kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hiányzó csatolt dokumentumokat, zöldítés esetén a jogszabály által előírt százalékú EFA objektumot, a Vidékfejlesztési Program keretében lehetséges jogcímek elmaradt igényléseit, a kistermelői támogatási körből történő kilépésről szóló jelzést, szükség esetén változásvezetési bejelentést 2020. június 9-ig lehet pótolni.

A Kincstár által küldött értesítések alapján a pontatlan igénylések, a túligénylések, átfedések szankciómentes javítására 2020. június 19-ig van lehetőség.

A hibák javítását - a korábbi évekhez hasonlóan - az előzetes egyeztetésről szóló elektronikus felületen (W0209) tehetik meg.

Az előzetes ellenőrzés intézménye idén az alábbi fontos ponttal bővült:

1. A 2020. évi előzetes ellenőrzésben, a kérelmek szankciómentes korrigálása érdekében az Európai Űrügynökség által finanszírozott Sentinel műholdcsalád által készített nagyfelbontású műhold felvételeket is felhasználjuk. A nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető nagyfelbontású műholdképek minősége bár elmarad a beadófelületen már megszokott ortofotó minőségétől, azonban a felvétel-sorozatok vizsgálata segítséget adhat bizonyos paraméterek megállapításához. Az ország területéről, átlagosan 5 naponta elérhető felvételeket a tavalyi év őszétől kezdődően összegyűjtjük és automatizált képfeldolgozási technológia alkalmazásával megállapítjuk a lehetséges parcellahatárokat, valamint a parcellákhoz tartozó vélhető hasznosítások nagyobb csoportjait.

Amennyiben az előzetes ellenőrzésről szóló végzésben „Parcellák űrfelvétel idősoros vizsgálata során feltárt potenciális meg nem felelések” részletező táblázat jelenik meg, akkor kérjük, olvassák végig az előzetes ellenőrzésről szóló felhasználói kézikönyv 3.3.10 fejezetét a további teendőkért.

Az előzetes ellenőrzésről szóló végzés keretében további tájékoztatást küld a Kincstár:

Az egységes kérelemben 2020. május 16-tól a termeléshez kötött növénytermesztéshez kapcsolódóan bővült a kérelembenyújtás felülete, melyen adatokat kell megadni a minősített szaporítóanyag igazolásról. A szaporítóanyagokra vonatkozó részletes adatok bekérése, az uniós audit elvárások és hazai ellenőrzési tapasztalatok alapján vált szükségessé, amely által még inkább elkerülhetők lesznek a levonások, így a termelők teljesebb mértékben jutnak hozzá a támogatáshoz.

Az adatok megadásával az ügyfeleknek lehetőségük nyílik az önellenőrzésre, azaz ellenőrizni tudják, hogy a rendelkezésükre álló szaporítóanyag igazolás megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján az elmúlt években gyakran előfordult, hogy a meglévő dokumentumról csak a helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy nem tartalmazta a támogatás feltételéül előírt adatokat, így az a kifizethető támogatás csökkentését eredményezte. A jelenlegi adatmegadással az ügyfelek részéről történő felülvizsgálat biztosabb és pontosabb igénylést eredményezhet az elutasítások, szankciók elkerülése érdekében.

Amennyiben az egységes kérelem tartalmaz olyan táblát, amelyen a kérelmező olyan termeléshez kötött növénytermesztési támogatást igényelt, melynek igényléséhez előírás a minősített szaporítóanyag igazolás megléte, akkor az igényléshez a beszerzését alátámasztó dokumentum(ok)on szereplő adatokat (beszerzést igazoló számla száma, dátuma, számlán szereplő fajta, mennyisége, tételazonosító száma) szükséges megadni, melyet a Termeléshez kötött növénytermesztés támogatása adatblokkban kell kitölteni. A dokumentumokat nem kell a kérelemhez csatolni, ezeket meg kell őrizni.

Az adatmegadáshoz segítséget a kitöltési segédlet nyújt, melyet megtalálnak az adatblokk „Kitöltési útmutató” feliratra kattintva, vagy a Kincstár honlapján a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/documents/20182/0/EK_2020_+VCS_%C3%BAj_adatblokk/ linken, az érintett támogatás tájékoztatója és a gyakran ismételt kérdései között is.

A minősített szaporítóanyag igazolásról szóló adatmegadás 2020. június 19-ét követően is benyújtható!