Hírek Hírek

Megjelenés: 2016.05.02. 08:37 Utolsó módosítás: 2016.05.02. 08:43

Zöldítés: jobban megéri, mint amilyen bonyolultnak tűnik

Előzetes ellenőrzéssel segítik a gazdákat az egységes kérelmek sikerességében - Gyuricza Csaba az agroinform.hu-nak nyilatkozott

A gazdák 2016-ban második alkalommal kérhetnek zöldítési támogatást, melyet az egységes kérelem keretében lehet igényelni. A benyújtás határideje május 15-e, mivel azonban ez ünnepnapra esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását. A határidőig beadott kérelmek május 31-ig még szankció nélkül módosíthatóak. A határidőn túl, azaz május 18. és június 11. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke felidézte: a közös agrárpolitika (KAP) reformjának eredményeképpen 2015-től a közvetlen támogatások 30 százalékát zöldítésre, az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra kell fordítani. A zöldítés három különböző gyakorlat összessége – folytatta -, az állandó gyepterületek fenntartása, terménydiverzifikáció, azaz a növénytermesztés diverzifikálása, változatosabbá tétele és az ökológiai jelentőségű területek kijelölése (EFA).

Kiemelte: minden gazdálkodónak, aki egységes területalapú támogatást (SAPS) igényel, teljesítenie kell ezeket a gyakorlatokat, hacsak valamilyen módon nem mentesül. A zöldítés támogatásának összege ~81 euró, azaz mintegy 25.000 Ft hektáronként, amely éves kifizetésű, vissza nem térítendő.

Gyuricza Csaba az első év tapasztalatairól beszámolva közölte: "a zöldítés a bonyolultsága miatt kihívást jelentett a kérelmezőknek, a hivatal az elvégzett ellenőrzések több mint 22 százaléka esetében talált valamilyen hibát, még a „népszerű” parlag esetében is sok félreértés történt gazdálkodói oldalról."

Az MVH elnöke elmondta, tavaly összesen mintegy 500 408 hektár után igényeltek ilyen támogatást, és több mint 127 ezer „zöldítéses” kérelem érkezett. Kiemelte: a gazdálkodók jellemzően tábla szintű elemekkel teljesítették a zöldítési előírásokat, és a legtöbben a parlag, a nitrogénmegkötő növények és a másodvetés mellett döntöttek. Parlagra mintegy 120 ezer, nitrogénmegkötő növényre 211 ezer, másodvetésre 155 ezer hektárra adtak be igénylést.

"Feltehetően a gazdák körülményesebbnek tartották, és ezért nem is vállalták például a terasz utáni igénylést, de – jellégéből adódóan – alacsony volt a tájképi elemek, a kis tó, a kunhalom vagy a gémeskút száma is. Ezeket az elemeket mintegy biztonsági többletként jelölték be a gazdák" – fűzte hozzá. Emellett alacsony volt az energiaerdők száma is, mindössze 86 darab (575 hektáron).

A szakember emlékeztetett rá: zöldítési támogatásra április 20-ig az MVH 83 milliárd forintot fizetett ki. Így eddig az ügyfelek közel 92%-a, összesen 113 168 gazdálkodó kapott zöldítési támogatást, és a kifizetések az ütemezés szerint tovább folytatódnak. Kifejezett cél, hogy a hivatalos, június 30-i határidő előtt minden jogosult igénylő hozzájusson a teljes támogatási összeghez. A zöldítés idei újdonságairól szólva közölte: a 2016. évi egységes kérelem benyújtásáig a Földmérési és Távérzékelési Intézet elkészítette a fasor fedvényt, mely új fedvényként jelenik meg a kérelmekben.

Az EFA-alapba a szántó hasznosítású területeken kívül a szántóval szomszédosan elhelyezkedő EFA-elemek és a nem szántó típusú SAPS jogosult táblák is beletartoznak. Már megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gondozásában a Zöldítés aktualizált kézikönyve, ezzel segítve a gazdákat az egységes kérelem benyújtásában.

Az elnök szólt arról is, hogy az MVH úgy is támogatni kívánja a termelőket, hogy úgynevezett előzetes ellenőrzést vezet be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy május 16. után ellenőrzik – és jelzik a kérelmezőknek - a túligénylést, az átfedéseket és a kötelező mellékletek hiányát. A termelők a benyújtási határidőt (május 17.) követő 35 napon belül szankciómentesen módosíthatják az előzetes ellenőrzés által érintett tábláikat illetve csatolhatják a hiányzó dokumentumaikat. Az MVH elnöke arra számít, hogy a tavalyi év tapasztalatainak köszönhetően idén már „rutinosabban” állítják össze kérelmüket a gazdák.

Gyuricza Csaba kitért arra is, hogy az EU számára is friss még a rendszer, és több területen is módosításra lenne szükség azért, hogy egyszerűbbé váljanak a feltételek, csökkenjen a rendszer bonyolultsága. Jelzésértékű, hogy a gazdálkodók számára készített Zöldítés kézikönyv 76 oldalt tesz ki – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az unió már dolgozik az egyszerűsítésen, és várhatóan nyárra születik döntés a kérdésben.

 

(agroinform.hu)