Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.07.31. 09:37 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:09

Változások az iskolatej-programban
archív

A Magyarországon 2004. májusától folyamatosan működő iskolatej-program keretében évente mintegy 180-200 ezer óvodás, általános és középiskolás gyermek jut naponta 2 dl. tejhez, kakaóhoz vagy ömlesztett sajthoz.

Az oktatási intézmények e programhoz éves szinten körülbelül 550 millió forint támogatást vesznek igénybe, amit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fizet ki számukra. A 2008. évi támogatási kérelmek benyújtása és feldolgozása folyamatban van az MVH mindezidáig összesen 67,5 millió forint támogatást hagyott jóvá az intézményfenntartók részére.

Most, augusztus 1-jétől lép életbe a brüsszeli Bizottság 657/2008/EK rendelete, a program kereteit meghatározó új közösségi szabályozás. Ennek értelmében a támogatási kérelmek postára adása az adott szállítási időszakot követő három hónapon belül lehetséges, azt követően még két hónapon keresztül lehet a kérelmeket az MVH illetékes megyei kirendeltségeihez eljuttatni, azonban ilyen esetekben a névleges támogatás 5, illetve 10%-kal csökkentett összege fizethető csak ki. Új elem a szabályozásban, hogy minden, az iskolatej-ellátásban részesülő intézménynek egy, a programot népszerűsítő plakátot kell állandó jelleggel, jól látható módon elhelyeznie az intézmény főbejáratánál. A plakátnak legalább A3-as méretűnek kell lennie és azon jól olvasható, legalább 1 cm-es betűkkel a következő feliratot kell feltüntetni: Európai iskolatej „Óvodánk / Iskolánk az Európai Unió által az európai iskolatej-program keretében támogatott tejtermékekkel látja el növendékeit.”

A kötelező feliraton kívül ajánlott még feltüntetni a plakáton a tej-fogyasztásból fakadó, a gyermekek esetében kiemelt fontosságú táplálkozástani előnyöket és iránymutatásokat is.