Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.06.02. 11:52 Utolsó módosítás: 2010.06.02. 11:53

Újabb milliárdok a fiatal mezőgazdasági termelőknek
archív

Lezárult a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtandó támogatások elbírálása, a döntés nyomán az induló gazdálkodók újabb mintegy 10 milliárd forint támogatáshoz juthatnak.

A 2009 őszén benyújtott támogatási kérelmek nyomán az Irányító Hatóság (FVM) meghatározta az a ponthatárt, mely felett elnyerhető a fiatal gazdálkodók induló támogatása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból. Mint ismeretes, több mint 6000 kérelem érkezett be ősszel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, s így hamar kiderült, hogy nincs elegendő forrás valamennyi hibátlan igénylés jóváhagyására. Az ÚMVP Monitoring Bizottsága ezért a szakmai és társadalmi szervek támogatásával a korábban rendelkezésre álló forrásokat a háromszorosára emelte, ennek következtében összesen 906 kérelmező nyerhette el a támogatást. Mint az előre tudható volt, a kérelmek többsége ebben a fordulóban forráshiány miatt nem lesz támogatható, így csak a jogszabályban előre meghirdetett értékelési rendszerben legalább 132 pontot elérő kérelmeket hagyhatja jóvá a hivatal. Az eredményekre érthető türelmetlenséggel váró kérelmezők számára fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal eljárását az uniós és hazai jogszabályok kötik. A jelentős számú hiánypótlás, és a pontszámok szórása is arra utal, hogy nagy volt a különbség a kérelmezők, pályázatírók felkészültségében, és ezek a tényezők az elbírálás határidejére is kihatottak.

Végezetül azonban a lehető legtöbb kérelmező számára határidőben megszülettek a döntések. Szintén példaértékű, hogy a támogatás szabályainak és az arra vonatkozó ellenőrzéseknek, valamint az értékelési szempontoknak a kidolgozásában az AGRYA érdekképviseleti szervezet is folyamatosan részt vett, így megvalósult az érintettek bevonása még a feltételrendszer kialakítása során. Az MVH a határozatok postázását megkezdte, s a nyertes kérelmezők listája mától elérhető a hivatal honlapján is.