Hírek

Továbbra is várja az Egységes Kérelmeket a Magyar Államkincstár

Továbbra is várja az Egységes Kérelmeket a Magyar Államkincstár

Utolsó módosítás: 2022.05.18 11:07

Május 16-án lejárt az Egységes Kérelem szankciómentes beadási határideje, ezalatt 160 851 ügyfél nyújtotta be Egységes Kérelmet 4 987 359 hektár nagyságú területre. További kérelmeket még június 9-ig fogad a Magyar Államkincstár, ám ezeknél a megállapított támogatási összegből késés miatt csökkentést kell alkalmazni.

Az egységes kérelemben a legtöbb gazdálkodót érintő területalapú támogatás (SAPS) mellett további 39 jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve 4 adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Akik még nem nyújtották be idei igénylésüket, érdemes azt minél előbb megtenni, mert az igényelhető támogatás összege munkanaponként 1%-kal csökken.

A 2022. május 16-a után benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőség. 2022. június 1-től a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosításra pedig 2022. június 9-ig van mód.

Figyelem! Az állatalapú közvetlen támogatások esetében azonban az 1 %-os csökkentés már május 17-től kérelemszinten levonásra kerül!

2022. június 10-től már beadott kérelem módosítására és új kérelem benyújtására sincs lehetőség.

A Kincstár az új kérelmek befogadása mellett folyamatosan dolgozza fel a tavalyi kifizetési igényeket, ezekre május közepéig összesen már 562 milliárd forint értékben történt támogatás kifizetés.

Május 17-től a mobilGAZDA alkalmazásban is lehetőségük van a gazdálkodóknak, hogy a 2022. évi Egységes Kérelem benyújtó felülete mellett itt is be tudják jelenteni a másodvetéseket, agrotechnikai műveleteket.


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: