Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.04.26. 13:57 Utolsó módosítás: 2010.04.26. 13:58

Több ezer gazdát érint az induló egységes kérelem beadás
archív

Április elejétől indul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) a területalapú és több más közvetlen támogatás egységes kérelmének elektronikus benyújtása. Az egységes területalapú támogatást idén is a SAPS keretében folyósítják. A beadást tavaly óta már kötelezően elektronikus úton kell megtenni. Az elektronikus kérelem kitöltő és benyújtó felület az MVH honlapján külön menüpontban érhető el. Kérelmet csak az nyújthat be, aki regisztrált ügyfél az MVH-nál és akinek saját fizetési számlaszáma van.

Tavaly 185 ezer ügyfél összesen több mint 5 millió hektár területre nyújtott be támogatási igényt, s ebben az évben is hasonló nagyságrendű érdeklődésre lehet számítani. 2009-ben 207 milliárd forint volt a területalapú támogatásra biztosított keret, a hektáronkénti uniós fajlagos támogatás pedig 42 173 forint.

Idén öt új jogcím szerepel az egységes kérelemben: az agrár-erdészeti rendszerek támogatása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, az erdőszerkezet átalakítása, a nem termelő mezőgazdasági beruházások és a nem termelő erdészeti beruházások támogatása, valamint régi-új jogcím az EMVA agrár-környezetgazdálkodási program. Ez utóbbiban kifizetési kérelmet kell benyújtania annak, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik, illetve ha eddig még nem tette meg, a területazonosítási kérelmét is be kell adnia. A 2010-es egységes kérelemben viszont már nem igényelhető az energianövények kiegészítő támogatása, valamint a termeléshez kötött Virginia- és Burley -dohány kiegészítő nemzeti támogatása. Papír alapon kell külön nyilatkozatot tenniük május 15-ig mindazoknak, akik korábban zöldség-, gyümölcs, vagy dohánytermesztők voltak, és szerkezetátalakítási programban kívánnak részt venni. A nyilatkozat formanyomtatványa hamarosan letölthető az MVH honlapjáról. Az elektronikus kérelmek benyújtásának határideje május 15-e, ám mivel ez szombatra esik, május 17-én még be lehet adni a kérelmet. Ezután módosításra szankció nélkül május 31-ig van lehetőség, június 9-ig viszont már szankciót von maga után a módosítás. Aki lekési a május 15-ei határidőt (vagyis május 17-e után nyújtja be kérelmét), annak már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatása. Az MVH honlapján találhatók meg azok a tájékoztató és oktató anyagok is, amelyek bárki segítségére lehetnek. Érdemes ezeket is megnézni, hiszen aki hibátlan kérelmet ad be, az biztosan bekerül a kifizetés első körébe.

Aki úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja használni a kérelembenyújtási felületet, igénybe vehet tanácsadói segítséget. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók ingyen közreműködnek a benyújtásban, a kérelem tartalmi adataiért azonban a gazdálkodónak kell felelősséget vállalnia. Ebben az esetben azonban az ügyfélnek a beléptető jelszó segítségével meghatalmazást kell adnia a tanácsadó részére. Akinek nincs jelszava, annak igényelnie kell levélben vagy személyesen az MVH területileg illetékes kirendeltségétől. Érdemes előzetesen a hivatal ügyfélnyilvántartásában megtekinteni az ügyféladatokat, mert ha változott az adószám, vagy a fizetési számlaszám, azt is be kell jelenteni. A kérelem benyújtás teljes időszaka alatt folyamatosan működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kék száma (06-40-100-505) és a telefonos ügyfélszolgálat nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is elérhető. Hétköznap reggel 6-tól este 10 óráig lehet telefonálni, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 órától délután 4 óráig állnak az ügyfélszolgálat munkatársai a gazdák rendelkezésére.