Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.03.31. 16:04 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 12:17

Támogatás a málna- és földieper-termelőknek
archív

A minap megjelent a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete a feldolgozóipari célú málna- és földieper-termesztés támogatásáról. A támogatás forrása az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap. A Magyarország számára megszabott támogatható terület összesen 1700 hektár.

A támogatás igénybevételére a feldolgozóipari szerződés keretében málnát és földiepret termelők jogosultak. A szerződő felek egyfelől jóváhagyott elsődleges feldolgozók, másfelől pedig kérelmezők (azaz termelők) vagy az őt képviselő zöldség-gyümölcs termelői csoportok, illetve termelői szervezetek, valamint jóváhagyott felvásárlók lehetnek.(Amennyiben a felvásárló egyben feldolgozó is, úgy a hivatkozott szerződés lehet szállítási kötelezettségvállalás is).
A málna- és földieper-feldolgozó üzemek, illetve a málna- és földieper-felvásárlók a feldolgozóipari támogatási rendszerbe a jóváhagyás iránti kérelmüknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) április 30-ig történő benyújtásával jelentkezhetnek. A jóváhagyás iránti kérelem benyújtásához  szükséges formanyomtatványt és kitöltési útmutatót az MVH a honlapján (www.mvh.gov.hu)  április elején megjelenteti.Az MVH a jóváhagyott feldolgozók és felvásárlók nevét és címét legkésőbb a jóváhagyás megadását követő nyolc napon belül közzé teszi.

A támogatást - hektáronként 230,00 eurót - a kérelmezők az egységes területalapú támogatási kérelemben a hasznosítási kód megjelölésével igényelhetik.