Hírek

Tájékoztatás a zöldítés és a SAPS kifizetések elkülönítéséről

Tájékoztatás a zöldítés és a SAPS kifizetések elkülönítéséről

Utolsó módosítás: 2015.10.22 12:19

A 2015-ös egységes területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés jogcímek előlegfizetésére vonatkozóan több kérdés is érkezett az ügyfeleinktől. Az érdeklődések kapcsán szeretnénk megerősíteni, hogy két önálló jogcímről van szó, önálló ellenőrzési folyamattal és önálló támogatás- számítással.

Felhívjuk az ügyfelek figyelmét arra is, hogy a támogatási rendszer azon része - az alaptámogatás - amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.
Ennek következtében a két jogcím elkülönül egymástól és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) külön fizeti ki a két jogcím támogatásait. Tehát elképzelhető, hogy a SAPS előleget október végén, november első felében utalja a hivatalunk, míg a zöldítés kifizetésére november második felében kerül sor. A két jogcímben az előlegfizetések 2015. október 16. és november 30. között zajlanak.


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: