Hírek Hírek

Megjelenés: 2021.09.30. 10:53 Utolsó módosítás: 2021.09.30. 10:53

Tájékoztatás a mobilGAZDA alkalmazás mérési funkciójával kapcsolatban

A közelmúltban jelentek meg a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási pályázat felhívásai, amelyekben 2021. október 25. - november 25. között lehet támogatási kérelmet benyújtani a következő három éves időszakra.

A pályázati felhívások szerint a támogatási programokba bevinni kívánt területek méretét és elhelyezkedését területmérés alapján kell meghatározni, legalább 3 méter pontossággal, az EOV koordináták megadásával vagy shape fájl feltöltésével.

A Magyar Államkincstár mobilGAZDA alkalmazásának egyik kiemelt funkciója a területmérés, amellyel az ortofotót és a legtöbb MePAR fedvényt is megjelenítve lehetséges poligont felmérni. A mérést ezután a gazdálkodók az egységes kérelem beadó felületén is felhasználhatják a kérelmezés során. A legutóbbi verziófrissítéssel emellett elérhető lett - ügyfélkapus azonosítás után - a területmérésnél a gazdálkodó saját parcelláinak megjelenítése is, továbbá az elkészült mérések immár shape formátumban is kinyerhetők.

Felhívjuk a támogatást igénylők szíves figyelmét, hogy bár maga az alkalmazás képes arra, hogy a területmérést kezelje, és azután elkészítse a shape fájlt, amit a támogatási kérelem benyújtó felületére szükséges feltölteni, ellenben azok az eszközök, amelyeken a mobilGAZDA alkalmazás általában működik, sajnos a legtöbb esetben nem rendelkeznek kellő technikai feltétellel ahhoz, hogy a pályázati felhívásokban elvárt pontossági követelményt (három méteres mérési tolerancia) teljesítsék. A ma elterjedtnek tekinthető, legtöbb okoseszköz helymeghatározó funkciója mintegy 5-20 méteres pontossággal rendelkezik. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy egyes, technikailag fejlettebb eszközök helymeghatározása már meghaladja a kívánt, három méteres pontosságot.

Mindezekre tekintettel kérjük, kizárólag abban az esetben használják a mobilGAZDA alkalmazás területmérés funkcióját a többéves kötelezettségvállalású VP-s felhívások során, amennyiben meggyőződtek arról, hogy a készülékük teljesíteni tudja a pályázati felhívásokban foglalt pontossági követelményeket.