Hírek Hírek

Megjelenés: 2005.04.07. 12:16 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 15:35

Tájékoztató
archív

AKG Integrált szántóföldi növénytermesztés célprogram

Tájékoztatjuk az érintett gazdálkodókat, hogy az Agrár-környezetgazdálkodás támogatása  c. intézkedés, (AKG)  Integrált szántóföldi növénytermesztés célprogramja  keretében támogatható hasznosítás az „energia”-búza, -kukorica, -őszi káposzta repce, -napraforgó, -burgonya, vagy energia-cukorrépa termesztése.

 

Az

  • Alapszintű szántóföldi célprogram;
  • Tanyás gazdálkodás célprogram;
  • Ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram;
  • Szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram;
  • Szántóföldi növénytermesztés madár élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram;
  • Szántóföldi növénytermesztés élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram;

 

esetében  az előbbiekben felsoroltakon  kívül,  az energia-triticale, -cirok, -fű, -kender, és -csicsóka termesztéséhez is igényelhető támogatás.

 

A kifizetési kérelmekben a Kitöltési Útmutató 1. számú mellékletében található, az energianövényekre vonatkozó kódot kell feltüntetni!

 

A Kedvezőtlen adottságú területek támogatása c. intézkedés („KAT”) keretében az energia célú növénytermesztés nem támogatható!

 

Tájékoztatjuk továbbá a gazdálkodókat, hogy:

 

Az AKG Ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogramja esetében az érintett parcella legalább 5%-án kialakított „ökológiai kompenzációs terület” nagyságát a kifizetési kérelem AKG terület nagysága mezőben fel kell tüntetni! (A „Parcellaterület/Parcella új területe (2007)” és a „KAT terület nagysága” mezőben azonban nem, mivel a kompenzációs terület SAPS és KAT támogatásra nem jogosult! Ilyen esetben az AKG terület nagysága meghaladhatja a parcella területének nagyságát.)

 

Az AKG Gyepgazdálkodás túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogramja, valamint a Lucernatermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogramja esetében az érintett parcella kötelezően kaszálatlanul hagyott minimum 5%-os részét a kifizetési kérelem „AKG terület nagysága” mezőben fel kell tüntetni! (A „Parcellaterület/Parcella új területe (2007)” és a „KAT terület nagysága” mezőben azonban nem, mivel a kaszálatlan terület SAPS és KAT támogatásra nem jogosult! Ilyen esetben az AKG terület nagysága meghaladhatja a parcella területének nagyságát.)

Az AKG Gyepgazdálkodás élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogramja esetén az érintett parcella kötelezően kaszálatlanul hagyott minimum 10%-os részét a kifizetési kérelem „AKG terület nagysága” mezőben fel kell tüntetni! (A „Parcellaterület/Parcella új területe (2007)” és a „KAT terület nagysága” mezőben azonban nem, mivel a kaszálatlan terület SAPS és KAT támogatásra nem jogosult. Ilyen esetben az AKG terület nagysága meghaladhatja a parcella területének nagyságát.)