Hírek

Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás kifizetései – új egyéni terv benyújtási időszak

Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás kifizetései – új egyéni terv benyújtási időszak

Utolsó módosítás: 2014.10.31 12:00

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) október 16-ával megkezdte a 2014. pénzügyi évben rendelkezésre álló kereten felüli jogos támogatási igények kifizetését a nemzeti boríték 2015. pénzügyi évben rendelkezésre álló, mintegy 7,07 milliárd forint összegű uniós forrás terhére.

Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás kifizetései – új egyéni terv benyújtási időszak A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján 2014. április 1. és 2014. július 15. között benyújtott kérelmek közül mintegy 540 ügyfél 950 darab támogatás kérelmét érintette a 2014. pénzügyi évben rendelkezésre álló keret kimerülése. Ezen kérelmek alapján teljesíti az MVH folyamatos ütemben a kifizetéseket október végéig összesen ~3,7 milliárd forint összegben a 2015. pénzügyi év keretének terhére.

A Rendelet alapján a 2014. november 2. és november 30. közötti időszakban ismételten lehetőség nyílik a tervezett ültetvény-korszerűsítési munkákat összefoglaló „egyéni tervek" benyújtására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére.

Egyéni tervet az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet nyújthat be, aki (amely) a szerkezetátalakításban részesített/részesíteni kívánt ültetvény használója, és rendelkezik érvényes a tevékenység végrehajtására vonatkozó engedéllyel. Egy kérelmező kizárólag egy egyéni tervet nyújthat be, amelynek összhangban kell lennie a borvidék hatályos szerkezetátalakítási és -átállítási tervével.

Annak ellenére, hogy nem kell mellékelni a kérelmezett területre vonatkozó tulajdoni lap másolatát, az egyéni terv benyújtása előtt érdemes meggyőződni a földterület tényleges tulajdonviszonyairól. Amennyiben a tevékenység nem saját tulajdonú, illetve más rendelkezési jogával terhelt ingatlanon valósult vagy valósul meg, úgy az egyéni tervhez csatolni kell a Rendelet szerinti hozzájáruló nyilatkozatot, amely megtalálható a 172/2014. (X. 16.) MVH közlemény 3. számú mellékleteként az MVH honlapján.

A benyújtott egyéni terveket az MVH a beérkezés sorrendjében bírálja el, és a Rendelet 11. § (3) bekezdésében megjelölt támogatási keretösszeg erejéig hagyja jóvá. Amennyiben a keretösszeg nem elegendő valamennyi egyéni terv jóváhagyására, úgy az MVH a jóváhagyás tekintetében sorrendet állít a Rendeletben foglaltaknak megfelelően.

Az egyéni terv benyújtásához szükséges nyomtatványok a 172/2014. (X. 16.) MVH közlemény mellékleteiként letölthetőek az MVH honlapjáról.


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: