Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.05.25. 10:33 Utolsó módosítás: 2010.05.25. 10:34

Sikeres kérelembeadás
archív

Különösebb gond nélkül fejeződött be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) a területalapú és több más közvetlen támogatás egységes kérelmének elektronikus benyújtása, ami most már második alkalommal volt kötelező. Idén a május 17-i szankciómentes határidőig 180 ezren, a tavalyinál hatezerrel kevesebben igényeltek területalapú támogatást az elmúlt évivel majdnem azonos nagyságú 4.981.961 hektár területre.

Az egységes területalapú támogatás idén is a SAPS keretében kerül folyósításra.Ezzel sikeresen lezárult az egységes kérelem beadásának első szakasza. Az elektronikus benyújtás határideje május 15. volt, ám mivel ez a nap szombatra esett, május 17-én még be lehetett adni a kérelmet. Aki lekéste ezt a határidőt, annak már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatása. Az időben benyújtott kérelmek módosítására szankció nélkül május 31-ig van lehetőség, június 9-ig viszont már szankciót von maga után a módosítás.

Idén öt új jogcím szerepelt az egységes kérelemben: az agrár-erdészeti rendszerek támogatása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, az erdőszerkezet átalakítása, a nem-termelő mezőgazdasági beruházások és a nem termelő erdészeti beruházások támogatása, valamint egy régi-új jogcím az EMVA agrár-környezetgazdálkodási program. Ez utóbbiban legalább egy parcellára - a szankciók elkerülése és csökkentése érdekében - május 17-ig területazonosítási, majd kifizetési kérelmet kellett benyújtania annak, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezett. A jogcímhez kapcsolódó területazonosítási kérelem meghosszabbított beadási határideje: június 9.

A gazdálkodók az ország különböző „E-pontjain" hétvégeken is ingyenesen vehették igénybe a mintegy 600 falugazdász és 200 agrárkamarai tanácsadó segítségét, illetve nyújthatták be tanácsadóikon keresztül vagy akár saját maguk a kérelmüket. Annak érdekében, hogy minden gazdálkodó számára elérhetővé váljon a rendszer, komoly elektronikus infrastruktúrát kellett biztosítani, hiszen ez elengedhetetlen feltétele volt a fennakadás nélküli kérelembenyújtásnak, amiért elismerés és köszönet illeti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a Magyar Agrárkamara munkatársait, akik segítettek a kérelmek beadásában. A rendelkezésre állás miatt köszönet illeti az Elektronikus Kormányzati Központ és az Ügyfélkapu munkatársait.A gazdálkodók, a hivatalok együttes munkájának és jó együttműködésének köszönhető a sikeres elektronikus kérelembenyújtás, amiért minden közreműködőnek köszönet jár.