Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.05.14. 14:03 Utolsó módosítás: 2010.05.14. 14:04

Segítség a beadáshoz
archív

Az egységes területalapú támogatást idén is a SAPS keretében folyósítja az MVH. A beadást tavaly óta már kötelezően elektronikus úton kell megtenni, az elektronikus kérelem kitöltő és benyújtó felület az MVH honlapján külön menüpontban érhető el. Kérelmet csak az nyújthat be, aki regisztrált ügyfél az MVH-nál és akinek saját fizetési számlaszáma van. Tavaly 185 ezer ügyfél összesen több mint 5 millió hektár területre nyújtott be támogatási igényt, s ebben az évben is hasonló nagyságrendű érdeklődésre lehet számítani. 2009-ben 207 milliárd forint volt a területalapú támogatásra biztosított keret, a hektáronkénti uniós fajlagos támogatás pedig 42 173 forint.

Segítség írásban és tevőlegesen, jelszóval

Honlapunkon megtalálhatók azok a tájékoztató és oktató anyagok is, amelyek segíthetik a kérelembeadást. Érdemes ezeket is megnézni, hiszen aki hibátlan kérelmet ad be, az biztosan bekerül a kifizetés első körébe. Aki még a segéanyagok átböngészése után is úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja használni a kérelembenyújtási felületet, természetesen személyes tanácsadó segítségét is kérheti. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók ingyen közreműködnek a benyújtásban, a kérelem tartalma azonban minden esetben a gazdálkodó felelőssége. Ebben az esetben azonban a beléptető jelszó segítségével meghatalmazást kell adni a tanácsadó részére. Akinek még nincs jelszava, az levélben vagy személyesen kérhet az MVH területileg illetékes kirendeltségétől. Érdemes továbbá előzetesen a hivatal ügyfélnyilvántartásában megtekinteni az ügyféladatokat, mert ha változott az adószám öbb mint 200 milliárd területalapú támogatásra

A múlt évre rendelkezésre álló 207,3 milliárd forint területalapú támogatási keretből közel 205 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)

Az ügyintézés és a kifizetések folyamatosak, így a még ki nem fizetett pénz nagyobbik hányadának átutalása májusban megtörténik. A kifizetések rendeletben előírt végső határideje ez év június 30., és az MVH határidőre befejezi azokat. A múlt évi kifizetést előre hozta a hivatal, mivel az unió ennél a jogcímnél is engedélyezte az előlegfizetést. Így a tavaly december elsejével kezdődő kifizetések helyett már a múlt év októberben kifizették a gazdálkodóknak a területalapú támogatás 70 százalékát előlegként. Ez 140 milliárdot tett ki, majd az év végéig a fennmaradó 30 százalékot is megkapták azok, akiknél nem volt semmilyen a kifizetést akadályozó probléma. Így 2009-ben 182 milliárd forint SAPS-támogatást fizetett ki az MVH az arra jogosultaknak. Nőtt az uniós támogatás fajlagos összege is, magasabb lett az előző évihez képest. Akkor 31.429 forint volt, 2009-ben pedig 42.173 forintra emelkedett az összeg hektáronként. Így most fordult elő először, hogy voltak akik - miután az igénylésükkel semmiféle probléma nem volt - már tavaly december végéig minden támogatást megkaptak.