Hírek

Pályázati felhívások tanyás térségek fejlesztésére és jégesőkár megelőzésére

Pályázati felhívások tanyás térségek fejlesztésére és jégesőkár megelőzésére

Utolsó módosítás: 2017.01.31 15:05

Két új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg 2017. január 30-án a Vidékfejlesztési Program keretében. A felhívások a tanyák infrastrukturális fejlesztését, valamint a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházások megvalósítását hivatottak támogatni.

A kormány kiemelt feladatának tekinti az olyan kisléptékű infrastruktúra fejlesztések támogatását, amelyek a helyi gazdaság fejlesztése mellett az energiahatékonyság növeléséhez, valamint a tanyás térségekben élők életminőségének javításához is hozzájárulnak. A most megjelent, mintegy 8,2 milliárd forint keretösszegű pályázat többek között a tanyavillamosítást támogatja.

A pályázati felhívás keretében a természetes személyek legfeljebb 6,2 millió forint, az önkormányzatok 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A támogatás maximális mértéke a fejlesztés helyszíne szerint, településenként változik.

Az érintettek 2017. március 31. és 2019. április 1. között nyújthatják be támogatási kérelmüket. Az első szakasz zárásának időpontja: 2017. május 2.

A másik vidékfejlesztési pályázat a mezőgazdaságot jelentősen befolyásoló időjárási szélsőségekkel szembeni védekezés hatékonyságát célozza. A Miniszterelnökség a felhívás keretében 1,8 milliárd forint keretösszeget különített el jégeső-elhárító rendszer – például talajgenerátoros jégeső-elhárító megoldás – kialakítására, vagy meglévő rendszer továbbfejlesztésére, felújítására.

A cél elérését a kormány a mezőgazdasági termelők együttműködésével, vagy a mezőgazdasági termelők részére közjogi szerv által megszervezett kollektív beruházás keretében kívánja megvalósítani.

A pályázatra 2017. március 14. és 2019. március 13. között nyújthatók be támogatási kérelmek. Az első értékelési szakasz 2017. április 14-én zárul.

A pályázati felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon elérhetőek.

(Miniszterelnökség, Magyar Államkincstár)

 


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: