Hírek Hírek

Megjelenés: 2016.05.25. 15:38 Utolsó módosítás: 2016.05.25. 15:38

Ön is tehet azért, hogy gyorsabb legyen a kifizetés!

Nem késve, hanem új rendszerben, új ütemezésben jutnak a támogatásokhoz a gazdálkodók

A május 17-én Budaörsön megtartott 2. Talajközpontú Termelés Konferencia egyik megnyitó előadója dr. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke volt, aki elsősorban az aktuális agrártámogatások – és pályázatok legfrissebb és legfontosabb információit osztotta meg a résztvevőkkel.

A támogatások rendszere a 2015–2020 közötti időszakra átalakult, – így ezzel együtt a kifizetések ütemezése is megváltozott. – kezdte beszédében.

Gyuricza Csaba kifejtette: „Mi az MVH-nál lépten-nyomon azt halljuk a gazdálkodóktól, hogy az egységes kérelem kifizetései késnek – és hogy nem érkezik meg az ígért összeg, vagy kevesebb pénzt kaptak a termelők, mint kellett volna. Ezért – és az ehhez hasonló tévhitek miatt is tartom fontosnak, hogy ezen a konferencián is beszéljünk erről a témáról. Minden fórumon és rendezvényen igyekszünk hangsúlyozni: Nem késnek a támogatások kifizetései, hanem a tavalyi évtől életbe lépett új rendszerben, új ütemezésben történnek az egységes kérelem kifizetései. Június 30-áig – a határidőig – mindent ki fog fizetni a Hivatal és az Európai Unió többi országát tekintve sem vagyunk Magyarországon elkésve az utalásokkal. Ahhoz, hogy ebben az új rendszerben a gazdálkodók hatékonyan tudjanak termelni – és tervezni tudjanak a támogatások összegeivel is, szemléletmódváltásra van szükség. Meg kell érteni, illetve meg kell ismerni ezt az új támogatási rendszert.”

„Bizonyára tapasztalták a gazdálkodók, hogy egymást érik az új vidékfejlesztési – és beruházási pályázati kiírások. Az összes jogcímre, de a megjelent élelmiszeripari pályázatokra is kiemelten vonatkozik, hogy minél hamarabb be kell adni a pályázatokat, mert a tapasztalatok szerint óriási az érdeklődés és a "túljelentkezés". Aki teheti, első körben nyújtsa be a pályázatát!” – fejtette ki az elnök.

„Nagyon fontosnak tartjuk az öntözésfejlesztési pályázatot. Európán belül szinte a leghátrányosabb helyzetben vagyunk az öntözésfejlesztés tekintetében, annak ellenére, hogy kedvező adottságaink vannak az öntözésben rejlő lehetőségek kiaknázására. Az öntözéses gazdálkodás a jövő versenyképes termelése szempontjából is nagyon fontos a hazai gazdák számára. – Érdemes újra kiemelni, hogy ezekre a pályázatokra nagy érdeklődés várható, ezért fontos, hogy mindenki felkészülten, időben benyújtott pályázatokkal induljon ezen a jogcímen is." - nyomatékosította Dr. Gyuricza Csaba.

A borászati ágazat fejlesztése is hamarosan elindul! Jó hír a borászati ágazat szereplői számára, hogy a kezdetben tervezett 20 milliárdos forrás helyett a rendkívül nagy érdeklődésre való tekintettel – sikerült ezt az összeget 40 milliárd forintra feltornászni. A gazdálkodók elégedetlenségei abból is erednek, hogy az AKG pályázat eredeti keretösszegéhez képest háromszoros túljelentkezéssel érkeztek be az igények. A fő problémát leginkább az jelentette, hogy a Miniszterelnökség csak az elmúlt év végén jelentette meg a pályázati felhívást, ennek következtében elhúzódott a benyújtás határideje, – tehát úgy kellett a termelőknek elkezdeniük a gazdasági évet, mintha már nyertek volna, hiszen a kötelezettségvállalási időszak a pályázat benyújtási határidejével (2016. január 1-én) indult. Ezt a kellemetlen helyzetet az MVH rendhagyóan gyors elbírálással kívánta enyhíteni. Sokak számára, akik ezek után elutasító határozatot kaptak, nyilván ez "sovány vigaszt" jelentett. A híresztelésekkel ellentétben abszolút objektív és szigorú pontozási rendszer mellett születtek meg az AKG nyertes eredményei.

Dr. Gyuricza Csaba példákkal is alátámasztotta a szigorú elbírálás egyes elemeit: „Plusz pontot jelentett például az, ha a termelő 300 ha alatt gazdálkodik, vagy ha szakirányú végzettséggel rendelkezik...”

„Csak biztatni tudtam a termelőket az egységes kérelmek benyújtásának időszakában. Minél kevesebb hibával érkeznek be a kérelmek, annál hamarabb lesz kifizetés – erre kell törekedni!" 2015-ben a zöldítés körül volt a legtöbb hiba, – nyilván ez az első „tanuló évnek" is betudhatjuk. Idén is meghosszabbította az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határidejét a Hivatal május 23-áig. A kérelmek benyújtási határidejének további halasztása az októberi kifizetéseket is későbbi időpontra tolta volna. Az MVH munkatársai úgy gondolják, hogy idén a zöldítés körül már sokkal kevesebb hiba fordul csak elő – így ez nagyban gyorsítani fogja a kifizetéseket.”