Hírek

Október 16-tól kezdődik az előlegfizetés

Október 16-tól kezdődik az előlegfizetés

Utolsó módosítás: 2017.10.06 11:19

Minden eddiginél nagyobb, 208 milliárd forint támogatási előleghez jutnak idén ősszel a gazdálkodók.

2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) esetében maximum 70, míg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA) maximum 85 százalékban állapította meg - mondta sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal.

Feldmann Zsolt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság Magyarország kérésére tette lehetővé a korábbinál magasabb mértékű előlegfizetést.

A gazdák a Vidékfejlesztési Programon belül is nagyarányú előlegfizetésre számíthatnak –hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára –, például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodást segítő programoknál.
A beruházási típusú támogatásoknál is megkezdődik az előlegifizetés, többek között a trágyatárolók építésére és a településképet meghatározó épületek felújítására.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója elmondta, hogy az előlegfizetés az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan október 16-án kezdődik és a tervezett ütem szerint zajlik. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások aktuális állását. Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Államkincstár a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még októberben megkapja. Ennek egyik leglényegesebb feltétele teljesült; az ISO 27001 tanúsítványt megkapta a Magyar Államkincstár.

A pályázati források minél nagyobb összegű és időben történő kézhezvételét jelentősen segítette a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezésével létrejött szakmai munkacsoport – közölte Jakab István, a szervezet elnöke. Hozzátette: a MAGOSZ javaslatára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkacsoport létrehozását kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Államkincstár (MÁK) részvételével, a szakmai együttműködés nyomán több gazdálkodói igénynek is eleget tudtak tenni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy többek között olyan könnyítést is kezdeményeztek, amellyel az egyértelmű hibákat maga a kifizető ügynökség is kijavíthatja. Ugyanakkor azon dolgoznak, hogy ez ne elvtelen kiskaput jelentsen, hanem a rugalmas működési keret része legyen.


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: