Hírek Hírek

Megjelenés: 2006.11.17. 10:44 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 15:44

Nyilvános agrárpénzek
archív

Az utóbbi időben több olyan tartalmú írás is megjelent a különböző újságokban, hogy az államháztartási törvény értelmében az uniós támogatások kedvezményezettjeinek neve, a támogatás célja, összege az államháztartásról szóló törvény alapján nyilvános adat. Ezért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal köteles ezeket közzétenni, méghozzá arra való tekintet nélkül, hogy a kedvezményezett magánszemély, egyéni vállalkozó, cég vagy esetleg valamilyen szervezet.

Mivel a cikkek szerzői a hivatal előtt is ismert dokumentumra, az adatvédelmi biztos ajánlására hivatkoztak, ezért az MVH ebben a kérdésben kénytelen volt állásfoglalást kérni a kifizetési ügynökséget irányító hatóságtól, az agrártárcától. A minisztérium az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a hivatalnak az államháztartási törvény alapján csak az államháztartás alrendszeréből nyújtott, nem normatív támogatások, azaz a pályázati pénzek kifizetése esetén van közzétételi kötelezettsége. S azzal, hogy az MVH az AVOP és a SAPARD támogatások ügyféladatait az interneten nyilvánosságra hozta, eleget tett a jogszabályban előírt kötelezettségének.

A normatív támogatások rendszeréből pedig eleve adódik az átláthatóság, hiszen a visszaosztási ráta kiszámítása után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal évről évre megadja a területalapú támogatás egy hektárra vetített nagyságát, s aki jogosult a kifizetésre, az ez esetben mindenképpen megkapja a neki járó pénzt.