Hírek

Nemzetközileg is elismert pincészet a budai borvidéken

Nemzetközileg is elismert pincészet a budai borvidéken

Utolsó módosítás: 2015.08.07 14:01

A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik. Itt, a Nyakas-hegy lábánál alapították 1997-ben a Nyakas Pincészet Zrt.-t, mely nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta.

Nemzetközileg is elismert pincészet a budai borvidéken Alapításuk óta számos alkalommal nyert el a Nyakas Pincészet különböző támogatási összegeket, melyeket szőlőtelepítésekhez, kertészeti gépek beszerzésére, valamint különböző technikai berendezések fejlesztésére fordítottak.

Az Önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzése jogcím pályázatán többször is sikert értek el, melynek keretében traktort, permetezőket, 10 db 225 literes Bordeaux chateau hordót, egy gázolaj adagolótartályt, szippantó tartálykocsit, valamint két pótkocsit vásároltak. 2012-ben a Borászati gépek, technológiai berendezések támogatása jogcímen belüli kérelmük kapott pozitív elbírálást, így megvásárolhattak egy vákuumdobszűrőt.

Ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhetően folyamatosan, egyenletesen nőtt az előállított termék mennyisége, feldolgozottsága és minősége, továbbá az éves árbevétel, mivel korszerű technológiákat alkalmaznak. A 2007. év óta 20-21 főről 40-re nőtt az állandó foglalkoztatottak létszáma.

Borászatuk indulásakor kapacitásuk 2000 hl bor feldolgozására és tárolására volt alkalmas. Ma már 8700 hl-t képesek feldolgozni és megfelelő körülmények között tárolni, amely 2013-ban – egy folyamatban lévő beruházásnak köszönhetően – még 2900 hl-es kapacitással bővül.
Saját bevallásuk szerint támogatások nélkül a fejlesztések felét tudták volna megvalósítani. Nemzetközileg is elismert pincészet a budai borvidéken

A jövőre nézve is nagy terveik vannak, a fejlesztések, a terjeszkedés nem áll meg, hiszen a kertészeti gépek pályázatot augusztusban adták be, a beszerzések már folyamatban vannak.
Továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a jogszabályokat, illetve a MVH honlapon megjelenő információkat, továbbá a szakmai sajtót, így biztosítva az újabb és újabb lehetőségek kihasználását.

 

 

 


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: