Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.05.20. 13:24 Utolsó módosítás: 2010.05.20. 13:25

Ne hagyja az utolsó pillanatra!
archív

Előzetes becslések szerint a területalapú támogatásban érintett gazdálkodók mintegy húsz százalékának, harmincnyolcezer ügyfélnek kell új jelszót igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) az elektronikus kérelem kitöltéshez.

Már javában tart a 2010-es területalapú és több más támogatás egységes kérelmének elektronikus beadási időszaka, de a nagy roham a május 15-ei határidőhöz közeledve várható.

Jó azonban nem az utolsó pillanatra halasztani a kérelembeadást, főként azoknak az ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek saját ügyfélkapuval. Ők, az előző évekhez hasonlóan, falugazdász vagy agrárkamarai tanácsadó segítségére számíthatnak. Ebben az esetben azonban az ügyfélnek a beléptető jelszó segítségével meghatalmazást kell adnia a tanácsadó részére.

A jelszó az ügyfél aláírását helyettesíti. Amennyiben a termelő megadja jelszavát falugazdásza számára, hozzájárulását adja nem nyilvános támogatási adatainak megismeréséhez, de a tartalmi adatokért a gazdálkodónak kell felelősséget vállalnia.

Azon ügyfelek, akik új igénylők vagy elfelejtették jelszavukat, új jelszót az MVH megyei kirendeltségein kérhetnek postai úton vagy személyesen, a G946-os „Kérelem/adatszolgáltatás elektronikus úton történő intézéséhez szükséges jelszó iránti kérelemhez" adatlapon. Azoknak a gazdálkodóknak, akiknek új falugazdászuk van, s a falugazdász intézi az ügyfélkapus adatszolgáltatást, mindenképpen új meghatalmazást kell benyújtaniuk. Az új jelszót postai úton vagy személyesen kaphatják meg a kérelmezők. Mivel ilyen jelszavak generálását csak a kérelemkezelési osztályvezetők és a kirendeltség vezetők végezhetnek, a zökkenőmentes ügyintézés érdekében fontos, hogy minden érintett ügyfél időben forduljon az MVH megyei kirendeltségeihez új jelszó igénylése esetén. Megyénként eltérő hányakat érint, de csak Hajdú-Biharban nyolcezer gazdálkodó ezirányú kérelme várható.