Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.06.24. 12:48 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 12:12

Mezőgazdasági géptámogatás - július 15-ig újra igényelhető!
archív

2009. június 15-től július 15-ig lehet újból benyújtani a kérelmeket gép-és eszközvásárlási támogatásra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A teljes támogatási összeg 30 milliárd forint, amelynek segítségével hozzávetőlegesen 90-100 milliárd forintnyi beruházás valósítható meg. Fontos tudni, hogy ez az utolsó lehetőség a gépek támogatott beszerzésére; ebben az uniós költségvetési ciklusban, azaz 2013-ig. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében már nem lesz meghirdetve ez a jogcím.

 

A növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez 25 százalékos támogatás igényelhető, míg 35 százalékos támogatást kaphatnak azok, akik az állattenyésztés kiszolgálásával összefüggő berendezéseket, gépeket vásárolnak. A gazdálkodók már az idén megvásárolt gépeik után is igényelhetik a támogatást vagyis a tárgyévi gépberuházások elszámolhatók.

A szántóföldi géptámogatás alapjogszabályát és a benyújtandó dokumentumok listáját a 74/2009. (VI.12.) számú MVH Közlemény tartalmazza. A támogatott gépek listája a közlemény mellékletében található. A kérelmeket ezúttal a hivatal által rendszeresített formanyomtatványon, kizárólag postai úton lehet benyújtani az MVH-hoz.

A korábbi géptámogatási program végrehajtására a gazdálkodóknak két évük volt, most pedig az igénybe vett támogatással már október 1-31. között el kell számolniuk.