Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.06.13. 13:28 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:16

Megkezdődött az EU Élelmiszersegély program végrehajtása
archív

Magyarország immár harmadik éve idén is részt vesz az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély programban, amelyet hazánkban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) koordinál. A program keretében tavaly például több mint 2000 településen 900 ezer rászorulónak osztottak ki összesen majdnem 9 millió kilogramm élelmiszert.

Erre az évre vonatkozóan az élelmiszerek szállítására a közbeszerzési eljárás kiírása már decemberben megtörtént. A pályázók túlnyomó többsége élelmiszer előállítással foglalkozó vállalkozás volt, azonban az EU által megszabott feltételeket nem minden jelentkező tudta teljesíteni. Két kereskedő cég nem fogadta el az eljárásból való kizárását és a Közbeszerzések Döntőbizottságához fordult, s ezzel másfél hónappal késleltette az élelmiszerek rászorulókhoz történő eljutását. A döntőbizottság mindkettő esetében megállapította, hogy az MVH helyesen járt el.

A közbeszerzési eljárás lezárását követően, végül is május végén megkezdődött az élelmiszerek átadása a segélyszervezetek részére, s június 25-ig 3,8 millió kilogramm leszállítása várható. Az élelmiszerek kiosztása az eredeti tervek helyett június második felében kezdődhet meg.

A rászorulók idén is főként lisztet, tésztát, kekszet és hűtést nem igénylő tejtermékeket kaphatnak, azonban a múlt évhez képest növekszik a csomagolt cukor mennyisége.

Az MVH a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszűrje a kellő feldolgozói kapacitással nem rendelkező, esetlegesen kalandor szándékú szállítók jelentkezését.