Hírek Hírek

Megjelenés: 2007.12.13. 11:25 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 15:50

Megkezdődött az agrárkár-enyhítési támogatások kifizetése
archív

Noha a jogszabályokban erre előírt határidő még nem járt le, Hivatalunk már elvégezte a nemzeti agrár kárenyhítési rendszerről szóló FVM-rendeletek alapján benyújtott kárenyhítési-, illetve többlettámogatási igények feldolgozását.

Ennek eredményeként elkészültek az előlegfizetések engedélyezéséhez szükséges ún. kifizetési tervek, amelyeknek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről szükséges jóváhagyása a múlt hét végén megtörtént. Ezt követően a Hivatal megkezdte azon engedélyezési, illetve pénzügyi feladatok elvégzését, amelyek révén a kárenyhítési juttatások 90 százaléka, mint előleg, a károsultak bankszámlájára átutalható.

Így az összességében 5,4 milliárd forintra rúgó kárenyhítési előleg folyósítása a mintegy 12500 gazdálkodó részére már a karácsonyi ünnepek előtt elkezdődik, s legkésőbb a jogszabályban előírt december 31-i határidőre be is fejeződik. A tavaszi fagy okozta veszteségek enyhítését célzó program keretében ezt megelőzően már több, mint 8000 termelő részesült egyszeri támogatásban, összesen mintegy 850 millió forint értékben.