Hírek

Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása

Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása

Utolsó módosítás: 2014.01.24 09:00

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön elindította a 2013-as területalapú támogatások második részletének utalását, aminek során mintegy 170 ezer gazda összesen 170 milliárd forinthoz jut.

Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása Ez 35 ezer forint hektáronkénti támogatást jelent. Az első részlet kifizetése tavaly októberben indult, és 34 ezer forint volt - mondta az esemény tápiószentmártoni sajtótájékoztatóján a tárcavezető. A miniszter elmondta, hogy a biztonságos átutalások érdekében csomagokban történik a kifizetés, csütörtökkel kezdődően három hét alatt. "A mai napon 51 ezer ügyfélnek több mint 30 milliárd forint értékben zajlik le a kifizetés" - jelentette ki.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy 2013-ban az ország gazdasági növekedését a mezőgazdaság alapozta meg. A kivitel megközelítette a tavalyelőtti rekordot, mintegy 8,1 milliárd eurót. A kibocsátás 4,2 százalékkal emelkedve 2265 milliárd forintot ért el 2013-ban, 2012-ben még 2173 milliárd forint volt.

Az uniós közös agrárpolitikai vitákra utalva hangsúlyozta, hogy eredményesen zárultak a tárgyalások, Magyarországnak 20 százalékkal több támogatás jut, összesen 12,3 milliárd euró. "A következő hét évben 500 milliárd forinttal tudunk többet fordítani vidékfejlesztésre és agrártámogatásokra" - mondta.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára jelezte: az idei évvel ugyan már kezdődik az új uniós pénzügyi időszak, de a Közös Agrárpolitikában 2014 még átmeneti év lesz. Minden olyan támogatás megmarad, amely 2013-ban is működött. Így megmarad idén az egyszerűsített területalapú támogatási rendszer (SASP) - várható összege 227 euró lesz hektáronként -, továbbá a különleges támogatások, a szerkezetátalakítási támogatások és az elkülönített támogatások is. A 2015-től induló új rendszerben lehetőség lesz a kisgazdaságok egyszerűsített átalánytámogatási rendszerének alkalmazására is a kormány döntése értelmében.

Arról is döntés született, hogy Magyarország 2021-ig a már ismert egyszerűsített területalapú támogatási rendszert folytatja, mely új kötelező és önkéntesen alkalmazott elemekkel bővül ki. Az államtitkár megjegyezte, hogy a nemzeti támogatásokat szintén emelni tudják a 2014-es költségvetésben.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke beszámolt arról, hogy több kifizetés is folyamatban van. A területalapú támogatáshoz kapcsolódva három jogcímet emelt ki, amelyek kifizetése tavaly év végén indult el és most folytatódik. Ilyen az agrár-környezetgazdálkodási program, a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, valamint a Natura2000 program, ahol a jövő héten indulnak a kifizetések.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: