Hírek Hírek

Megjelenés: 2020.05.22. 14:12 Utolsó módosítás: 2020.05.22. 14:12

Megkezdődnek az AKG, ÖKO gazdálkodás helyszíni ellenőrzésének területmérései

A Magyar Államkincstár a helyszíni ellenőrzések mérési feladatait – a korábbi évekhez hasonlóan – már az egységes kérelem (EK) beadását megelőzően megkezdi az alábbi jogcímek esetében:

  • VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP-4-11.1.-11.2.-15.,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása, valamint az
  • VP4-11.1.-11.2.-18. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása

A koronavírus-járvány (COVID-19) miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonban a helyszíni mérések a gazdálkodó jelenléte nélkül fognak megvalósulni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fent nevezett intézkedések esetében egybeművelt tábla nem jogosult támogatásra. Az esetleges jogkövetkezmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a termelő a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeit, illetve a tábla területét egyaránt fizikailag is jól láthatóan és egyértelműen különítse el egymástól.

A fenti intézkedések esetében amennyiben egy adott blokkon belül úgy gazdálkodik, hogy a kötelezettségvállalással érintett területével szomszédos egyéb, az adott támogatás szempontjából nem támogatott területén is a támogatott területtel azonos növényt termeszt, akkor szintén jól látható módon el kell különítenie a táblákat egymástól.

A földterületek pontos és szabályos elkülönítésére a Pályázati felhívás „Földterület beazonosításának útmutatója” című melléklete ad részletes útmutatást.