Hírek Hírek

Megjelenés: 2007.09.20. 14:52 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 16:13

Megengedett a típusmódosítás a gépbeszerzési támogatásoknál
archív

A mezőgazdasági gépbeszerzési támogatással kapcsolatban több alkalommal kérdésként merült fel a kérelmezők részéről, hogy mi a teendőjük, ha az eredetileg megvásárolni kívánt gép, vagy berendezés tekintetében típusmódosítást szeretnének, szükséges-e azt külön kérelmezni.

A támogatási döntéseket a vonatkozó jogszabályban előírt gépkatalógus alapján gyártmány és típusszám szerint meghatározott gépre hozza meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), ám a támogatás kifizetésének feltételeit most módosította, rugalmasabbá tette.  Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezett akkor is jogosult a támogatásra, és benyújtható a számla, ha a támogatási döntésben rögzített helyett más gyártmányú, de azzal azonos célú, azzal egyenértékű olyan gépet, vagy technológia berendezést vásárol, amely szintén szerepel a kifizetési kérelmek beküldésére szolgáló időszak első napján hatályos gépkatalógusban. További követelmény, hogy a gép, vagy berendezés un. korszerűségi mutatója azonos, vagy jobb legyen, mint a támogatási kérelemben megnevezetté.

Ha az új gép olcsóbb, mint az eredetileg tervezett, akkor a támogatás arányosan csökken, ellenkező esetben azonban nem haladhatja meg támogatási döntéssel jóváhagyott, az „eredeti” gép, illetve berendezés után elszámolható kiadások alapján meghatározott összegetA típusmódosítást tehát nem kell külön kérvényezni, az MVH utólag jóváhagyóan tudomásul veszi, ha a támogatás kifizetési kérelemhez a fentiek szerinti követelményeknek megfelelő számlát csatolja a kedvezményezett.