Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.06.03. 10:31 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 12:02

Majdnem 12 millió kilogramm élelmiszer segélyezésre
archív

Az unió évente több száz millió eurót fordít arra az élelmiszersegély programra, amellyel a legrászorulóbbakat támogatja az intervenciós készletekből származó élelmiszerekkel.

A segélyezési akció magyarországi koordinátora, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az idei program megvalósításának újabb szakaszába érkezett. Elkészültek ugyanis termékeikkel azok a feldolgozóipari cégek, amelyeket korábban közbeszerzési eljárással választott ki a Hivatal, s mi több: már megtörtént a mennyiségi és minőségi ellenőrzés is. Így május utolsó hetében öt segélyszervezet – a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – elkezdte szétosztani a termékeket, amivel várhatóan a nyár közepére végeznek.

Az élelmiszerek kiosztására évente kétszer kerül sor, a második negyedévben és az utolsóban. Ebben az évben ez lesz az első alkalom, amikor körülbelül egymillióan, köztük létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok és hátrányos szociális helyzetű gyermekek élelmiszersegélyt kapnak. Most 6800 tonnát osztanak szét. Ebből a nagyobb mennyiséget a 2500 tonna liszt és az 1000 tonna száraztészta teszi ki, a maradék pedig cukor és hűtést nem igénylő dobozos tej, valamint egyéb gabonaalapú készítmény, mint például a háztartási keksz. Tejből egyelőre 378 ezer liter jut el azokhoz, akiknek a neve, a rászorulók önkormányzatok által összeállított listáján szerepel. Cukorból 2009-ben a tavalyi háromszorosát biztosítják a programra, mert az MVH-nak a termékek szociális hatékonyságáról készített felméréséből az derült ki, hogy ebből szívesen vinnének még többet az érintettek. Így kristálycukorból a kétszeri osztással mintegy 2-2,5 millió kilogramm kiszállítása várható.

Az EU Élelmiszersegély Program jelenleg Magyarország legnagyobb élelmiszersegély-programja. Hazánk ebben a jótékonysági akcióban 2006 óta vesz részt. Idén közel 3 milliárd forintot fordíthat az ország segélyezésére, s ebből majdnem 12 millió kilogramm élelmiszert juttat el hozzávetőlegesen 2500 településre. Az elért helységek száma már az év első felében is több a tavalyinál, s ez a szám évről évre növekszik. Azért, hogy ez továbbra is így maradjon, az MVH az elmúlt évben jelentős informatikai fejlesztést hajtott végre. Ennek eredményeként még hatékonyabban térképezhetőek fel a segéllyel el nem ért települések és optimalizálható az élelmiszerek elosztása is, s emellett a nyilvántartás is egyszerűbb.