Hírek

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének határideje, lényeges változásokra kell figyelni!

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének határideje, lényeges változásokra kell figyelni!

Utolsó módosítás: 2017.09.05 11:29

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy 2017. szeptember 15. napjáig van lehetőség a 2017. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár július 15-éig határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag az alábbi, új, 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen.

Azon túlmenően, hogy a kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező (tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül), azért is különösen érdemes jogszerűen – tehát határidőre, maradéktalanul – megfizetni a kárenyhítési hozzájárulás összegét, mert az idei évtől kezdve lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei. A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára kedvezően változtak abban a tekintetben, hogy míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-ot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, mostantól ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.  

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: