Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.05.08. 10:05 Utolsó módosítás: 2015.12.17. 22:07

Közel a területalapú támogatás-igénylésnek határideje
archív

Jó ütemben folyik a területalapú támogatások iránti kérelmek elektronikus kitöltése és –benyújtása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)adatai szerint a hét közepéig összesen már majd’ 155 ezer kérelem elkészítése fejeződött be, illetve van folyamatban. Ugyanakkor azonban csaknem 22 ezer ügyfél még nem jelentkezett a falugazdászánál, kamarai tanácsadójánál.

Ez azért gond, mert a még szankció-mentes május 15-i határidő már meglehetősen közel van, s ha ezt sokan kivárják, akkor olyan lökésszerű terhelést idéznek elő a rendszerben  (különösen az ugyanezen történő adóbevallásokhoz közeli időszakban), amely elnyújthatja a feldolgozást. (Az igénylést a támogatás összegének napi 1 százalékos csökkentésének a terhe mellett május 31-ig még befogadja az MVH, s ugyanezen határidőig a már beküldött kérelem módosítható!)
A késlekedők között az átlagosnál jóval nagyobb azon gazdaságok, gazdasági társaságok aránya, akik a már említett nyilatkozattétel idején nem igényelték sem a falugazdászok, sem a Magyar Agrárkamara szakértőinek a segítségét. Az átlagosnál nagyobb a még hiányzó kérelmek aránya a papíralapon várhatók tekintetében is.
Az MVH az új, elektronikus úton való támogatásigénylési lehetőségről szóló tájékoztatójával falugazdászok keresték fel a több mint 192 ezer érintett gazdálkodót, akik ezt követően nyilatkozhattak, hogy felajánlott lehetőségek közül melyik - az elektronikus, vagy az eddigi, papíralapú - módot választják a támogatási kérelmük kitöltéséhez és benyújtásához. Az igényjogosultak több mint 90 százaléka a korszerűbb, előbbi lehetőség mellett döntött.  Mindazoknak, akiknek nehézséget okozott igénylésük elektronikus kitöltése illetve továbbítása, a falugazdászok vagy a Magyar Agrárkamara szakértői segítettek/segítenek ebben.
A támogatási kérelmeket mindkét eljárást tekintve május 15-ig lehet benyújtani. A hagyományos, papír alapon elkészítetteket postán az MVH területileg illetékes megyei kirendeltségeinek címezve, vagy elektronikus úton a e-kerelem.mvh.gov.hu portálon keresztül lehet elküldeni.