Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.01.29. 15:56 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:25

Közel 3 milliárd szőlő szerkezetátalakítás támogatására
archív

A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és –átállításához, az Európai Unió támogatást nyújt. A támogatható területet Magyarország számára a folyó borpiaci évre a brüsszeli Bizottság 1472 hektárban szabta meg. Ezen támogatások iránti kérelmeket január 19. március 31. között lehet benyújtani, kizárólag postai úton a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához.

A támogatásokra felhasználható keret mintegy 2,9 milliárd forint, amelyből fajtaváltás és ültetvény áttelepítése intézkedésekre 1,95 millió forint adható hektáronként.

A támogatás igénybevételéhez a gazdáknak minden esetben mellékelni kell az ún. egyéni tervet, amely többek között tartalmazza az ültetvény helyét és nagyságát, illetve az adott intézkedés megvalósításának kezdetét és végét.

Támogatás csak legalább negyed hektár nagyságú, összefüggő területre igényelhető és adható. Fajtaváltás és ültetvény áttelepítése esetén 3300 tő/hektár, ültetvény támrendszerének létesítése és ültetvény támrendszerének korszerűsítése esetén pedig 2300 tő/hektár tőszám alatti ültetvényre támogatás nem igényelhető.

A március 31-ét követően benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.