Hírek

Jól startolt Magyarország az agrártámogatási előlegek kifizetésénél

Jól startolt Magyarország az agrártámogatási előlegek kifizetésénél

Utolsó módosítás: 2015.12.04 10:59

Óriási eredmény, hogy az új uniós fejlesztési ciklusban nyugalomban és békében sikerült az első éves agrártámogatási rendszert végigfuttatni, és hogy a tagországok között élen jár Magyarország az előlegek kifizetésében - mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke a Portfolio Agrárszektor 2015 című rendezvényen Siófokon.

A kétnapos konferencia nyitónapján több előadó is arról beszélt, hogy a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban 2400 milliárd forint áll rendelkezésre agrártámogatásokra, és 1300 milliárd forint vidékfejlesztésre, amit hatékonyan kell elkölteni.
Jövőre pályázati dömpingév lesz - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba, aki arról is beszámolt, hogy az idén összesen 120 ezer gazdálkodó igényelt alaptámogatást (a korábbi területalapú támogatás egyik utóda), akik közül november végéig 105 ezernek utalták át az előleget. A többiek jellemzően azért nem kaphatták meg még az összeget, mert hibás volt a kérelmük, tart még a jogszerű földhasználatuk vizsgálata, vagy hiányzik valamilyen hivatali ellenőrzés a kifizetéshez. Az MVH elnöke bízik abban, hogy húsvétra teljesen befejeződnek a kifizetések.


(MTI–MVH)


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: