Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.09.28. 15:00 Utolsó módosítás: 2009.10.28. 14:21

Jelentősebb őstermelői összefogásra lenne szükség a zöldség-gyümölcs ágazatban
archív

2009.09.28.

Bár egyre több, uniós mintára létrejött, Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) van Magyarországon, részesedésük a hazai zöldség-gyümölcs értékesítésben még mindig csekélynek mondható. Az ágazatból élők, közösségi támogatást viszont csak a termelői szervezeteken keresztül tudnak lehívni.

A TÉSZ-ek lényege, hogy a zöldség – gyümölcs ágazatból élő gazdák közösen összefogva csökkentsenek néhány rájuk nehezedő költségen, illetve növeljék versenyképességüket azáltal, hogy tagjaik termelését összehangolják s biztosítsák a megtermelt áruk közös értékesítését. Együtt hatékonyabban képviselhetik érdekeiket a felvásárlókkal és az áruházláncokkal szemben is.

A közösségi támogatás igénybevételéhez azonban meghatározott elvárásokat kell teljesíteni, amire több termelői csoportosulás csak hosszabb felkészülés után válik képessé.

Az Unió ezért számukra ötéves átmeneti időszakot tesz lehetővé, amelynek során végrehajthatják azokat a beruházásokat, amelyek a termelői szervezetté váláshoz szükségesek. Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2005 óta folyamatosan biztosítja a felkészülésüket segítő támogatáshoz szükséges nemzeti részt, és többek között ennek is köszönhető, hogy hazánk uniós csatlakozása óta, az öt év elteltével, ez év nyarán számos termelői szervezet nyerte el az elismerést.

Számuk így a kezdeti 8-ról már 46-ra nőtt, ám a hazai zöldség-gyümölcs értékesítésben részesedésük csak 20 százalék körül mozog. Vagyis még mindig többen vannak azok az őstermelők, akik a nehézségek és a rosszabb versenykörülmények ellenére a szervezeteken kívül próbálnak boldogulni.