Hírek Hírek

Megjelenés: 2005.04.07. 12:16 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 10:52

Ismét igényelhető támogatás a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervből [2006.06.28.]
archív

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv egyik támogatási jogcíme, a „termelői csoportok létrehozásának és működésének támogatása” 2006. augusztus 1-31. között ismét nyitva áll azon gazdálkodói csoportok részére, amelyek a 133/2004. (IX. 11.) FVM rendeletben foglalt feltételnek megfelelnek, azaz 2004. május 31. és 2006. december 31. közötti időszakban államilag elismert termelői csoporttá válnak.

Az állami elismerés feltételeit a 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet tartalmazza. Az elismerés főbb kritériumai a következők:

-         a csoportnak csak olyan termelő lehet tagja, aki vagy amely a termelés szervezésére vonatkozó szerződést köt a termelői csoporttal,

-         a tag 3 éves tagságot vállal,

-         a tag termékének 100 %-át a csoporton keresztül értékesíti és egy termékkel, egyidejűleg csak egy termelői csoportnak lehet tagja,

-         a termelői csoport elsődleges célja, hogy a termelők termelését összehangolja a piac követelményeivel,

-         a termelői csoport a tagokról és gazdasági tevékenységükről nyilvántartást vezet és betartja a tiszta verseny szabályait.

 

A támogatási jogcím célja, hogy fokozódjon az egyéni gazdaságok hatékonysága, versenyképessége, csökkenjenek a termelési költségek, javuljon az eszközök kihasználtsága, tovább javuljon a termékek minősége és ez által az értékesítés biztonsága.

A támogatási jogcím egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy a működési költségek támogatásával forrásokat szabadítson fel az esetlegesen szükséges beruházások megvalósításához, ösztönözze az egyedileg gazdálkodók termelői csoportokba történő integrálását, ezáltal a biztosabb piaci pozíció megszerzését.

 

A támogatás a zöldség-gyümölcs és a dohányágazaton kívül minden növényi és állati termékágazatban működő termelői csoport számára nyitott.

 

A támogatás maximális mértéke az évi legfeljebb 1 millió euró termelési értékű termelői csoportok esetében

 

-           az első és a második évben a forgalmazott termelési érték 5-5%-át,

-           a harmadik évben a 4%-át,

-           a negyedik évben a 3%-át,

-           az ötödik évben pedig a 2%-át,

 

az 1 millió eurót meghaladó termelési értékű termelői csoportoknál 1 millió euróig a fentiek szerint, az 1 millió eurót meghaladó árbevételi részre pedig a támogatás mértéke:

-         az első és a második évben az 1 millió euró fölötti forgalmazott termelési érték 2,5-2,5%-a,

-         a harmadik évben 2%-a,

-         a negyedik évben 1,5%-a,

-         az ötödik évben 1,5%-a.

 

De egyetlen esetben sem haladhatja meg

 

-         a az első és második évben a 100 ezer eurót,

-         a harmadik évben a 80 ezer eurót,

-         a negyedik évben a 60 ezer eurót,

-         az ötödik évben az 50 ezer eurót.

 

 

 

A támogatás igényléséhez szükséges nyomtatványcsomag átvehető a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeitől, a falugazdászoktól, valamint letölthető a www.mvh.gov.hu weboldalról. A jogcímmel kapcsolatban további hasznos információk találhatók a www.fvm.hu weboldalon is.

 

Kitöltéséhez segítséget is igénybe vehet a termelői csoport: az FM Hivatalok valamint a falugazdászok és a külön az NVT jogcímeinek igénybe vételéhez segítséget nyújtó NVT-tanácsadók is a kérelmezők rendelkezésre állnak. Így meghatározott keretek között ingyenes szaktanácsadáshoz juthatnak. Az NVT-tanácsadók névsora a Képzési és Szaktanácsadási Intézettől honlapján található: a www.kszi.hu.

 

A támogatási kérelmeket kizárólag postai úton juttathatják el a gazdálkodók az MVH központi hivatalába.