Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.09.04. 12:57 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 13:18

Idén csaknem tíz milliárd forintra pályáznak a halászok
archív

Az első kérelembenyújtási időszak alatt a vártnál több igény érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a haltermelés, a halfeldolgozás és a természetes vízi halászat fejlesztését célzó beruházások támogatásáról. 

Jelenleg körülbelül 400 olyan halászati vállalkozás működik Magyarországon, amelyek eséllyel pályázhatnak ilyen uniós pénzre az Európai Halászati Alapból. Az idén meghirdetett támogatásra ebben az évben 78 kérelem érkezett, s ha ezek az elképzelések megvalósulnak, akkor az elkövetkezendő két évben hozzávetőlegesen tíz milliárd forint nagyságú beruházással gyarapszik itthon a halászati ágazat.

Egyébként 2013-ig minden évben április 1-től május 31-ig lehet kérelmeket benyújtani többek között új haltermelő telephely létrehozására a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. A támogatás igénybe vehető halszállító gépjármű beszerzésére, környezetterhelést csökkentő és munkakörülményeket javító beruházásokra is. Az unió a hétéves programra 34.8 millió eurót biztosít hazánknak, s ez az összeg a nemzeti hozzájárulással kiegészítve 46.8 millió euróra, azaz mintegy 13.3 milliárd forintra emelkedik.

Az első évbe a legtöbb kérelmet, egészen pontosan hetvenötöt az akvakultúra beruházásainak támogatására adtak be. Erre az igényelt pénzösszeg nagysága meghaladja az öt milliárd forintot. A halfeldolgozásra és az értékesítésre az igények száma mindössze három volt, 151 millió forintos támogatási összeggel. A természetes vízi halászatra pedig senki nem kért támogatást. A támogatási kérelmek feldolgozása már megkezdődött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az első kifizetési kérelmeket 2009. december 1-31. között lehet beadni.