Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.09.30. 14:21 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 10:49

Hamarosan megrendelhetők a támogatott tanyabuszok
archív

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott Kistérségi közlekedési-, s különösen a falu- és tanyagondnoki szolgáltatások fejlesztéséhez igényelhető támogatással a hátrányos helyzetű kistelepülések és tanyák esélyegyenlőségének növelése, az ott élők életfeltételeinek, életminőségének a javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése az elérendő cél.

A közkeletű nevén „Tanyabusz” jogcímen a támogatás iránti kérelmeket két időszakban lehetett beadni. Ezekben összesen 1 198 kérelem érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz 9,45 milliárd forint támogatási igénnyel.

A május első napjaiig benyújtott 761 „első körösből” már jóváhagyott 647 kérelem alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kötelezettségvállalása 5,08 milliárd forint. Az érintettek a támogatási határozatokat már e héten megkaphatják. (A kérelmek mintegy 5 százaléka esetében a döntéshozatal folyamatban van, s a napokban fejeződik be.) Ezt követően a márkakereskedőktől megrendelhetik az igényelt járműveket, majd a számlát az ún. Kifizetési kérelem kíséretében nyújthatják be az MVH-hoz.

Várható a vonatkozó 9/2008. számú FVM rendelet módosítása, amely a kifizetési kérelem beadására szolgáló határidőt október 15-ig meghosszabbítja. A támogatás kedvezményezettjei az ennek nyomán megjelenő MVH Közlemény alapján nyújthatják majd be elszámolásaikat a hivatalhoz.

A második körben - június 12-ig - 437 kérelmet adtak postára az MVH-hoz, ezek feldolgozása, kiértékelése is folyamatban van, s várhatóan két héten belül a döntések is megszülethetnek.