Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.02.03. 15:39 Utolsó módosítás: 2009.10.29. 13:28

Folytatódik a kukorica intervenciós felvásárlása
archív

Tavaly az unióban az intervencióra felajánlott kukorica mennyisége nem érte el a maximálisan átvehető 700 ezer tonnát.

Ezért 172.377 tonnára megnyílt az újabb felvásárlási időszak. Ez január utolsó hetében kezdődött és május végéig tart, de lehet rövidebb is, ha kimerül a keret. A pályázatokat hetente péntek délig lehet postára adni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes kirendeltségeinek címére. A felajánlásokról szerdánként Brüsszelben döntenek.

Az uniós rendelet értelmében 2009. január 25.-től tehetik meg a gazdák kukorica felajánlásaikat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról letölthető formanyomtatvány kitöltése és a 15 euró/tonna biztosíték beküldése után. A kukorica minőségi feltételek ugyanolyan szigorúak mint a korábbi felvásárlási időszakban (mindössze a hektoliter súly paraméter került eltörlésre).

A 2008/2009 gazdasági év második felvásárlási időszakát azért kellett megnyitni, mert a tagországoktól az elsőben beérkezett összes kínálat nem érte el az előre meghatározott mennyiséget. Az intervenciós felvásárlási alapár továbbra is 101,31 euro/t, mely havonta 0,46 euro/t-val nő, azaz a februári felvásárlások esetén már 103,15 euro/t.

A kifizetések forintban történnek, melynek az átváltási árfolyamát mindig a felajánlás hónapjának első napján érvényes az EU hivatalos honlapján szereplő árfolyam határozza meg. Egyéb gyakorlati információk közlésére a honlapon létrehoztunk egy segédletet (GYIK), ahol további fontos kérdésekre adunk választ. Ha a mostantól beérkező kukorica ajánlatok – az összes korábban elfogadottal együtt - elérik az előirányzott mennyiséget, akkor lezárul a felajánlási időszak.

2009.02.03.