Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.01.28. 10:55 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 12:47

Folyik a tejtermelési támogatások átutalása
archív

Összesen 7693 db, a 2007. évi történelmi bázis alapú tejtermelési támogatásról szóló határozatot adtak postára Hivatal megyei kirendeltségei. Néhány száz tejtermelő azonban egyelőre nem szerepel a címzettek között mert esetükben döntő részben függőben lévő örökösödési ügy miatt még nem lehetett határozatot hozni.

A támogatásra azon tejtermelők jogosultak, akiknek a 2007. támogatási évre számított tejtámogatási „történelmi bázisukról” az MVH hatósági bizonyítványt küldött. (A történelmi bázis megállapításának alapjául a termelő 2007. március 31-én rendelkezésre álló tejkvótája, ideértve a bérelt mennyiségeket is, illetve az egyéni tejkvóta túlteljesítése esetén a termelt és értékesített tej mennyisége szolgált. Ez utóbbi esetben – értelemszerűen – a történelmi bázis mennyisége meghaladja a tejkvótáét.)

Mint az a fentiekből is kitűnik, a történelmi bázis nem a termelés, hanem a rendelkezésre álló kvóta nagyságának függvényében lett megállapítva. Kivételt képeztek az egyéni kvótáikat túlteljesítők. A támogatás mértéke is a történelmi bázisjogosultság, s nem pedig a tejkvóta alapján került meghatározásra. Ennek nagyság a 2007. támogatási évre vonatkozóan: 8,07 Ft/kg. Azon tejtermelők részére, akiknél január elején már lefolytatták a köztartozás-vizsgálatot az összesen valamivel több, mint 7,8 milliárd forint támogatás átutalása múlt héten elkezdődött, a többiek esetében viszont erre február első felében  kerül majd sor. Ebben a körben az összes érintett mintegy 60 százaléka kapja kézhez a támogatási összegegeket.