Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.02.15. 13:26 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:20

Fizetik a gépbeszerzési támogatásokat
archív

Azok, akik az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) gépek- és technológiai berendezések beszerzéséhez már igényelhették támogatás kifizetését, majdnem valamennyien megkapták a pénzüket.

A 18,5 milliárd forintból körülbelül 1 milliárd vár még kifizetésre. Az igényelt és megítélt támogatások összege ennél jóval több, meghaladja a 43 milliárd forintot. Most azoknak fizet a Hivatal, akik már megvalósították a beruházást, s így beadhatták a kifizetési kérelmüket az első olyan időszakban, amikor erre lehetőség nyílt. Ez a múlt év végén történt, amikor a 4547 támogatást elnyert kedvezményezett közül 2900-an ”hívhatták le” első körben a pénzüket.
Akik csak ezután kérik a támogatást, nincsenek késésben, hiszen a beruházás megvalósítására a támogatási határozat átvételétől számított 1 év a rendelkezésükre álló idő, ami majd októberben jár le, kifizetési kérelmet pedig évente négyszer lehet beadni. Legutóbb januárban volt erre alkalom. Akkor újabb 850 kifizetési kérelem érkezett be a Hivatalhoz.
Az összesen 4719 támogatáskérelemből az elutasítottak száma mindössze 160 volt, s utólag  közülük is jó néhányan jogosulttá váltak a támogatásra, hiszen menet közben az agrártárca több alkalommal könnyített a feltételeken. Kezdetben követelmény volt többek között egy minimális árbevétel elérése és az is, hogy a támogatásigénylőnek ne legyen lejárt köztartozása. Később a rendeletből az elsőként említett elvárást törölték, az utóbbit pedig úgy módosították, hogy a támogatott a tartozással csökkentett összeget megkaphatja.
A támogatás mértéke egyébként a beruházás összes elszámolható költségének 25 százaléka, kiemelt gépeknél 35 százalék, a támogatás összege pedig legfeljebb 200 millió forint lehet.
A gépbeszerzés-támogatáshoz hasonlóan az állattartó telepek korszerűsítése elnevezésű támogatási jogcímet  is az elsők között hirdette meg az FVM. Ezen belül a trágyakezelés korszerűsítésére beérkezett 968 kérelemből 732 esetében hozott jóváhagyó határozatot a Hivatal, ami 68 milliárd forint kötelezettségvállalást jelent. Ebből 913 állattartó telep újulhat meg, mivel egy gazdálkodó több telepre is igényelhetett támogatást. Az erre vonatkozó támogatási határozatokat a napokban adták postára az érintetteknek. Egyébként az igényelt támogatások összege meghaladta a 100 milliárd forintot, ám ez az indokoltsági vizsgálatokat követően csökkent. Az állattartó telepek komplex korszerűsítéséhez 1285 kérelmező szeretne támogatást kapni, itt az igény eléri a 160 milliárd forintot. Ennél a jogcímnél a támogatási határozatokat március folyamán kapják meg az állattartók.